A februárban 453,9 millió euróval emelkedtek a jegybank nemzetközi tartalékai a januári 327 millió euró növekedés után. A devizatartalékok összege a múlt hónap végén 25,1 milliárd eurót tett ki, 6,5 milliárddal kevesebbet az egy évvel korábbinál - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent előzetes adatokból.

A jegybanki devizatartalék éves csökkenését elsősorban a lakossági devizahitelek forintosítása, illetve az államadósság belső, forintból történő finanszírozása, az úgynevezett önfinanszírozási program magyarázza. Az MNB értékelése szerint a két program kiemelkedő mértékben mérsékelte a külső sérülékenységet, ugyanakkor időben elnyújtva, ütemezetten csökkentette a jegybanki tartalékokat, azaz a mérséklődés tervezett és előre becsülhető.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete.Forrás: MTI/Kallos Bea

A jegybank kommunikációjából korábban már kiderült, addig engedi csökkenni a nemzetközi tartalékok szintjét, amíg az meghaladja a befektetők által elvárt mértéket, amelyet általában az éven belüli lejáratú külső, vagyis a külföld felé esedékes adóssághoz viszonyítanak.

A rendelkezésre álló legutolsó adatok szerint az éven belüli lejáratú külső adósság 18,4 milliárd euró volt.