Talpra áll az orosz medve

Moszkva Oroszország Vörös tér
People walk along Moscow's Red Square with St. Basil's Cathedral in the background, on Feb. 17. 2015
Vágólapra másolva!
Az orosz gazdaság kilépett az elmúlt két évtized leghosszabb recessziós időszakából. Noha ehhez kellettek statisztikai módisítások és szükséges volt hozzá a globális olajár, Oroszország a javulás útjára lépett.
Vágólapra másolva!

A gazdaság zsugorodása Oroszországban néhány negyedévvel korábban ért véget, mint ahogy azt korábban becsülték – derül ki a Bank of Russia felülvizsgált adataiból. Mivel azonban a Statisztikai Hivatal 2015 óta nem hoz nyilvánosságra negyedéves növekedési adatokat, így ez nem valódi hivatalos adat. Noha a jegybank korábban úgy számolt, hogy a növekedés csupán a tavalyi év második felében tért vissza, most úgy tűnik, már 2016 első negyedévében összejött a pozitív szám – írja a Bloomberg.

Ennek egyik oka a katonai kiadások átsorolása. Mára ugyanis

a fegyverkezésre fordított összegek kétszámjegyű növekedése közvetlenül növeli a kibocsátási adatot,

míg korábban nem ez volt a helyzet. Ez pedig igen jelentős egy olyan időszakban, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök a hidegháború óta példátlan mértékben pörgeti föl az orosz fegyveres erőket.

Az idei év első havi adatai ráadásul arra utalnak, Oroszország egy

széleskörű makrogazdasági talpra állást élvezhet 2017-ben

– mondta Dmitry Polevoy, az ING moszkvai közgazdásza. A januári aktivitás komoly növekedése feltehetően kapcsolódik az erősebb rubelhez, az alacsonyabb inflációhoz, valamint a javuló hazai kereslethez – tette hozzá.

Csak az olaj?

Természetesen az olajpiaci helyzet egyáltalán nem elhanyagolható az orosz gazdaság esetében. Kiemelt jelentőséggel bírt, hogy az olaj ára emelkedni kezdett, miután az OPEC tagállamai a kitermelés csökkentésében állapodtak meg tavaly. Ezt követően decemberben Oroszország át is vette a világ legnagyobb kitermelőjének pozícióját Szaúd-Arábiától.

Az olaj és a gáz még mindig kulcsfontosságú az orosz gazdaság számára Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Maksim Blinov

Az oroszországi Ural olajfajta 53,32 dolláros átlagárat ért el az év első két hónapjában, miközben a kormány 40 dolláros bázissal tervez erre az évre. Tavaly az olaj és a gáz adta az orosz költségvetési bevételek 40 százalékát.

Mindazonáltal más szektorok is bővülnek. Az elmúlt évben

az energián kívüli iparágak növekedése kellemes meglepetést jelentett

– hangsúlyozta Vladimir Miklashevsky, a Danske Bank stratégája. A gazdaság szerkezetének megváltoztatásához ugyanis az energiaszektoron kívüli területek fejlődése sokkal fontosabb hosszú távon, mint az olajár, illetve az olajkitermelés javulása – fűzte hozzá.

És a szankciók?

Bár az orosz hivatalnokok kórusban harsogják, hogy Oroszország hozzászokott a szankciókhoz, a gazdaság pedig rendben működik azok mellett is, az Európai Unió és az Egyesült Államok büntetőintézkedései semmiképpen sem érintették túl jól az orosz gazdaságot.

Orosz szempontból azonban jól jöhet, hogy

Donald Trump feltehetően enyhíteni fog a korábban bevezetett intézkedéseken,

ami egyértelműen javíthatja az orosz gazdaság teljesítményét. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok többsége például úgy véli, ebben az esetben a rubel 5-10 százalékot izmosodhat.

A dollár/rubel árfolyam alakulása Forrás: Investing.com

A GDP szintén kaphat egy löketet, és a szakértők szerint idén 0,2 százalékponttal, majd jövőre 0,5 százalékponttal javulhat. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyébként még 2015-ben úgy számolt, hogy a nemzetközi szankciók kezdetben 1 és 1,5 százalék közötti tartományban fogják vissza a reál GDP-t, de ha a korlátozások fennmaradnak, az összesített hatás középtávon már 9 százalékos is lehet.

A lakosság helyzete

Miközben a fogyasztói kereslet volt évtizedeken keresztül az orosz növekedés egyik motorja, a legutóbbi recesszióval erősen összefüggött, hogy

a rubel mélyrepülése által hajtott magas infláció negatívan érintette a keresletet.

Az elmúlt időszakban azonban az infláció enyhülni kezdett, köszönhetően a jegybank szigorú monetáris politikájának.

Bár a kiskereskedelmi eladások még nem tudtak felkapaszkodni a pozitív tartományba, a Statisztikai Hivatal február 22-én közzétett adatai szerint egyre kisebb mértékű a gyengülés.

Az orosz jegybank egyébként 4 százalékos inflációt célzott meg idén az év végére,

míg a Bloomberg által megkérdezett elemzők úgy látják 4,3 százalékig enyhülhet az áremelkedés erre az időszakra.

Homályos jövő

A fenti adatok mellett azonban komoly problémát jelentenek az orosz gazdaság lehetőségei. Az orosz központi bank kormányzója, Elvira Nabiullina például jelezte,

az országnak reformokra van szüksége ahhoz, hogy fokozza a jövőbeni lehetőségeit.

Ezek nélkül ugyanis a növekedési potenciál valószínűleg 1,5 és 2 százalék között érné el a csúcsot.

Putyin erősebb növekedésre vágyik Forrás: AFP/Sergei Karpukhin

Ez pedig bizonyosan nem elégítené ki Vlagyimir Putyin vágyait. Főleg, hogy az elnök utasításba adta gazdasági miniszterének, hogy dolgozzon ki egy tervet, amely lehetővé teszi, hogy az orosz növekedés passzoljon a globális bővüléshez 2019 végére. Ez azt jelentené, hogy az oroszoknak még legalább egy százalékpontot elő kellene varázsolniuk valahonnan.