Évtizedes ralit produkál az egyik legritkább fém

Kína autópiac
A woman rides a bicycle past a row of new cars for sale at a car market in Bejing on May 16, 2012. A slew of bleak data has raised fears China's economy is cooling faster than previously thought, but analysts say Beijing has only limited means to prevent a politically damaging slowdown. AFP PHOTO / LIU JIN
Vágólapra másolva!
Egy évtizede nem látott emelkedést produkál a világ egyik legritkább nyersanyagának számító ródium. A várakozások szerint ugyanis csak fokozódni fog a kereslet a fém iránt, melyet jelentős részben autókatalizátorokhoz használnak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hét hónapban folyamatosan emelkedett, és csak idén már 19 százalékot erősödött a ródium, amely az egyik legritkább fém a Földön. A többnyire a palládium mellett, az autókatalizátorokhoz használt ródium ára a júliusban elért 12 éves mélypontról indult emelkedésnek az elmúlt hónapokban – írja a Bloomberg.

A látványos fordulat abban az időszakban köszöntött be, amikor igencsak megerősödött az ipari szereplők – különösen az autógyártók – felől érkező kereslet. Ennek egyik fontos eleme, hogy Kína a korábban vártnál alacsonyabb mértékben emelte meg a kisméretű autókra kivetett forgalmi adót.

Következésképpen tavaly

a kínai fogyasztók autóvásárlásai három éve nem látott ütemben bővültek.

„Kína igen lényeges eleme a történetnek" – mondta Jonathan Butler, a Mitsubishi fémpiaci stratégája. Az autótulajdonlás mértéke folyamatosan nő az országban, és vannak jelek, melyek szerint a nyugati szinteket is elérheti – tette hozzá az elemző.

A Johnson Matthey adatai szerint manapság unciánként 920 dolláron kereskednek a ródiummal.

A fém idei teljesítménye pedig simán lenyomja a palládium 13 százalékos, illetve a platina 8 százalékos erősödését,

melyeket szintén az autók károsanyag-kibocsátásának csökkentéséhez használnak. A három fémet egyébként együtt bányásszák, főleg Dél-Afrikában.

A kínai autópiaci kereslet lendületesen nyomja felfelé a ródium árfolyamát Forrás: AFP/Str

A ródiummal való kereskedés azonban elég kockázatos üzlet. A befektetők például egy, a Standard Bank Group által indított tőzsdén kereskedett alapon keresztül vehetnek ródiumot. A vásárlások legnagyobb részét a pénzpiaci menedzserek adják, míg a fennmaradó hányadért a magánbefektetők felelnek – mondta az alapot felügyelő Johann Erasmus.

Az alap eszközállománya nagyjából 46 650 unciát tesz ki – tette hozzá Erasmus –, ami a teljes éves kereslet hozzávetőleg 5 százaléka.

Tekintve, hogy a ródium a legtöbb fémhez képest kisebb piacot jelent,

a volatilitás erősen jellemzi az árfolyamot

– hangsúlyozta Grant Sporre, a Deutsche Bank elemzője. A fém árfolyama 2003 és 2008 között majdnem huszonháromszorosára emelkedett, amikor elérte a 10 100 dolláros csúcsot.

A jelen helyzetben a piaci szereplőknek nincs okuk azt feltételezni, hogy a ródium ára rövid, illetve középtávon csökkeni fog – írták jelentésükben a Heraeus Metals Germany elemzői.