A kormány könnyítette a kis- és középvállalkozások (kkv) digitális pályázati feltételeit azzal, hogy már csak egy lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük az induló vállalkozásoknak - mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára csütörtökön.

Hangsúlyozta: a kormány megemelte a rendelkezésre álló összeget, a korábbi 54 milliárd forint helyett 62 milliárd forint keretösszeggel megjelent pályázattal segíti a kormány a kis- és középvállalkozások digitalizációját.

Közlése szerint a fejlesztések között a vállalati folyamatok digitalizálására, honlap fejlesztésre, vagy ügyfélkapcsolati rendszer fejlesztésére kapható támogatás, mintegy ötezer pályázatot várnak a gazdasági élet bármely területén tevékenykedő kkv-tól. Egy-egy vállalkozás egy ötvenmillió forintos fejlesztés megvalósításához 24 millió forint visszatérítendő, és ugyanennyi vissza nem térítendő támogatást kaphat, a fennmaradó rész pedig az önrész.

A másik két pályázattal a külpiacra jutást segítik, illetve a felhőalapú vállalati szolgáltatások, megoldások fejlesztésének és piaci bevezetését támogatják - ismertette.

Kara ÁkosForrás: MTI/Kovács Tamás

Elmondta, hogy ezekből a konstrukciókból Budapest és Pest megye kimarad, ugyanakkor a szupergyors internet programban a közép-magyarországi háztartásoknak is rendelkezésre fog állni a korszerű, legalább 30 Mbps sávszélességű hálózat.