Nem sikerült megállítani a tegnap lejtőre került nyersolajárak további esését. Átmenetileg ugyan lassult a csökkenés, viszont délelőtt már 50 dollár alá került egy hordó WTI olaj, amelyre december óta nem volt példa.

Tegnap kezdett el zuhanni a nyersolaj ára, miután megjelent, hogy az előző héten több mint 8 millió hordóval nőttek az amerikai stratégiai olajtartalékok. A baj az volt, hogy immár a kilencedik egymást követő héten adtak hírt növekedésről. Az OPEC termeléscsökkentése azonban szilárd alsó támaszt nyújt az olajárnak, így az korán reggel már kissé korrigált is pozitív irányba.

OlajkútForrás: AFP/Mint Images

Ezzel együtt tegnap este vegyesen zártak az amerikai értékpapírpiacok. Az olaj több mint ötszázalékos árcsökkenése az energiaipari részvényeket terhelte meg, míg a küszöbön álló kamatemelés a pénzügyi papíroknak kedvezett. Az olaj ára egyébként 13 hónapja nem zuhant akkorát, mint tegnap.

Az ázsiai tőzsdék Tokió kivételével veszteséggel indították el a csütörtöki globális kereskedési napot. Tokió 0,31 százalékkal erősödött, Szöul 0,08 százalékkal gyengült, a hongkongi index 1,37 százalékkal, a sanghaji 0,97 százalékkal esett.