Ezek a legjobban fizető állások az USA-ban

Globális népirtás a kötelező védőoltások segítségével? - Interjú Dr. Novák Hunorral doktor orvos dr. life
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államokban tizenhat olyan foglalkozás van, ahol az éves fizetések mediánja eléri a 100 ezer dollárt. A legjobban az egészségügyi dolgozók keresnek. Magyarországon teljesen más szektorok tartoznak az élmezőnybe.
Vágólapra másolva!

A Glassdoor nevű amerikai álláshirdető oldal közzétette a legjobban fizető egyesült államokbeli foglalkozások listáját. A bérezési statisztikákat is tanulmányozó website 2016 februárja és 2017 januárja között vizsgálta a szektorokat – írja a CNBC.

A tanulmány megállapította, hogy

16 olyan foglalkozás is van, amelynek dolgozói éves szinten 100 ezer dollárt vihetnek haza,

ha a mediánértéket figyeljük.

Amerikában az orvosok keresnek a legjobban Forrás: Dreamstime

A legjobban az orvosok keresnek, az ő fizetésük mediánja éves szinten 187 876 dollár, ami 54,9 millió forintnak felel meg.

Mi az a medián?

A medián egy adott mintában a középső értéket jelöli. Néhány statisztikai oldal – a többségtől eltérően – nem átlagfizetéseket számol, hanem mediánértéket. Ennek oka, hogy a medián a kiugróan szélsőséges értékekkel szembeni kis érzékenysége miatt jobban jellemzi a nem normális eloszlásokat, mint az átlag. Ha például 10 emberből egyvalaki 1 millió forintot keres, míg 9 ember 200 ezer forintot, akkor az átlagfizetés 280 ezer forint, míg a medián 200 ezer forint.

A lista élén elsősorban az egészségügyhez köthető foglalkozások találhatóak, a legjobb tízben található még a gyógyszertárvezető, az orvostudományi összekötő, a gyógyszerész és az egészségügyi asszisztens is.

Az élmezőnyben jelentős számban találni az IT-szektorhoz köthető állásokat is.

Mi a helyzet Magyarországon?

Az Origo korábbi gyűjtéséből kiderül, hogy Magyarországon a legjobban fizető foglalkozások élmezőnyében a különböző cégvezetői pozíciók mellett vannak IT-s állások, de szintén jól fizetnek egyes speciális egészségügyi pozíciók is.

A legjobban a légiirányítók keresnek, akik már kezdőként körülbelül bruttó 1,5 millió forintot kapnak.

Az IT-szektor mellett a pénzügyi szektor képviselői is szép számmal képviseltetik magukat a lista élmezőnyében.

Jól fizetnek az informatikai szektor állásai is. Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

Az Eurostat szerint a magyarok nem keresnek jól,

Magyarországon a mediánórabér 3,6 euró (1126 forint),

ami elmarad az euróövezeti 14,1 eurós (4400 forint) órabértől. A nemek közötti fizetési különbségek Magyarországon az uniós átlagnál kisebbek, átlagban egy magyar nő 14-15,5 százalékkal kap kevesebb fizetést ugyanazért a munkáért, mint egy férfi.