A pénzcsere megtizedelte az indiai milliárdosokat

Narendra Modi, India, tüntetés, bankjegyek bevonása
Bangalor, 2016. november 28. Tüntetők a Narendra Modi indiai miniszterelnök és a két legnagyobb címletű bankjegy kivonása ellen szervezett tüntetésen Bangalorban 2016. november 28-án. Modi november 8-án jelentette be, hogy kivonják a forgalomból a két legnagyobb címletet, az 500 és az 1000 rúpiás bankjegyet. A lakosok december 30-ig válthatják be régi bankjegyeiket az újakra. Az intézkedés célja az Indiában elburjánzó korrupció és a pénzhamisítás visszaszorítása. (MTI/EPA/Dzsagadis NV)
Vágólapra másolva!
India elveszítheti a harmadik helyét a világ milliárdosait számláló listán, mivel az iparmágnások kétfelől is jókora pofont kaptak tavaly: egyrészt a kormány pénzcsereprogramja, másrészt az Egyesült Államokban tervezett extra adók bevezetése érinti őket rosszul.
Vágólapra másolva!

Százra esett január közepére 111-ről az indiai dollármilliárdosok száma a kínai Hurun Report által kiadott Global Rich List gyűjtése szerint. Németország a maga 109 milliárdosával így felugrott a harmadik helyre Kína és az USA mögé – előbbi 609, utóbbi 552 milliárdost számlál.

Az indiai milliárdosok felbukkanása az elmúlt években az ország villámgyors gazdasági fejlődésének szimbólumává vált. Ezzel együtt azonban irreálisan megnőtt az országban az egyenlőtlenség. Egy tavaly novemberi Credit Suisse tanulmány szerint a leggazdagabb egy százalék birtokolja a teljes nemzeti vagyon 58 százalékát.

Anas Rahman Junaid, a Hurun India-szakértője szerint a helyi milliárdosok szerencséjének a kormány legutóbbi intézkedése vetett véget, amelynek értelmében

az ezres és az 500 rúpiás bankjegyeket egyszerűen egyik pillanatról a másikra bevonták.

Mivel ez a két bankjegy adta a teljes készpénzforgalom 86 százalékát, tavaly novemberben a bankokban és az ATM-eknél kialakult a káosz, hiszen mindenki át akarta váltani a hamarosan semmit sem érő bankóját. A hirtelen készpénzhiány az ország gazdaságának likviditását is veszélyeztette.

Tüntetés Bangalorban a két legnagyobb címletű bankjegy kivonása ellen Forrás: MTI/EPA/Dzsagadis Nv

Bizonyos szektorokban, mint a kereskedelem, ingatlanpiac, jelentős értékben próbálkoztak a pénzváltással, az intézkedés pedig igencsak megütötte az érintetteket. Mint Prakash Chauhant, a Parle Agro gyár elnökét. Gyakorlatilag néhány óra alatt füstölt el tetemes mennyiségű vagyona.

Más, a gyógyszeriparban és a külföldi kiszervezésekben érdekelt milliárdosokat a gyógyszergyárakra kivetendő amerikai extra adóról szóló hírek érintettek érzékenyen, mint az Alembic gyógyszergyárat ellenőrző Amin családot, a Nandan Nilekanit és az IT-szolgáltató Infosyst. Annak ellenére, hogy a piac a töredékére zuhant, az indiai milliárdosok együttes vagyona csak egy százalékkal esett, 304 milliárd dollárra – az egyik legnagyobb esést az acélipar produkálta.

A világ legnagyobb acélgyártó vállalatának, az Arcelor Mittalnak az elnöke, Lakshmi Mittal elmondása szerint

vagyona 76 százalékkal, 12 milliárd dollárra esett a fémipar és a bányászat zuhanása miatt.

Mukesh Ambani, a Reliance Industries olajcég elnöke megtartotta vezető helyét az indai gazdagok listáján a maga 26 milliárd dollárjával, ami a Hurun listáján a 29. helyre volt elég.

Amíg egyes indiai mágnások vesztettek a bankjegyek bevonásával, addig másnak ez igazi adomány volt. Így Vijay Shekarnak, a digitális fizetési megoldásokat nyújtó PayTM alapítójának, aki nagyot szakított a hirtelen támadt készpénzhiányon. Sharma 1,2 milliárd dollárra becsült nettó vagyonnal lépett a Hurun listájára. Szárnyalása épp ellentétes Sachin és Binny Bansal esetével, a Flipkart alapítói ugyanis tavaly debütáltak a listán, ám az idén ki is estek, miután a befektetőik sorra visszaléptek, miközben a cég kemény harcot vívott az Amazon indiai leányvállalatával.