Lemaradóból hamarosan éllovas lehet a nyersanyagpiac

nyersanyag árupiac bánya bányászat réz
In this undated handout photograph released on June 6, 2014 by PT Newmont Nusa Tenggara, trucks haul raw earth materials in the Batu Hijau copper mine site, located in Indonesia's West Nusa Tenggara province. US mining giant Newmont said on June 5, 2014 it was placing thousands of workers at its Indonesian copper mine on leave and declared force majeure to avoid liability on existing orders, blaming new rules governing the sector. AFP PHOTO / PT NEWMONT NUSA TENGGARA -----EDITORS NOTE----- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PT NEWMONT NUSA TENGGARA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS SERVICE TO CLIENTS / AFP / PT NEWMONT NUSA TENGGARA / PT NEWMONT NUSA TENGGARA
Vágólapra másolva!
A nyersanyag befektetések az egyik a legjobb védelmet jelenthetik az emelkedő infláció ellen. A világgazdaságra most jellemző fellendülési időszakban a hosszú távú kilátások mindenképpen kedvezőek, ezért érdemes átgondolni a nyersanyag-befektetések súlyát a portfoliónkban – tanácsolja a K&H.
Vágólapra másolva!

Az eddig mögöttünk hagyott több mint két hónap alapján jól látható, hogy az ígéretes gazdasági várakozásokra koncentráló befektetők egyelőre a részvényeket preferálják, miközben a nyersanyagok eddig lemaradtak az idei raliról. Befektetőként azonban mindig azokat az olcsó eszközöket keressük, amikben hosszú távon lényeges felértékelődési potenciál van, így a nyersanyagok esetében vélhetően inkább csak fáziskésésről van szó.

„A nyersanyagok piacán főként a jelenlegi és a jövőbeli kereslet-kínálat alakulására vonatkozó várakozások mozgatják az árakat, így tehát

erősen függnek az éppen időszerű gazdasági ciklustól.

Forrás: K&H

A világgazdaságra most jellemző fellendülési időszak sajátossága a kapacitások feszesebb kihasználása és az infláció emelkedése, ilyen környezetben pedig általában a nyersanyagok mutatják a legjobb teljesítményt" – tájékoztatott Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

A hosszú távú kilátások tehát egyértelműen kedvezőek a nyersanyagok szempontjából. Rövid távon azonban sok bizonytalanságot látunk, ami óvatosabbá teszi a befektetőket.

Az egyik és egyben legfontosabb kérdőjel az olaj piacának egyensúlya.

Az OPEC országok kitermelésének vágásával ez ideiglenesen ugyan megvalósult, az olajkartell ígérete azonban csupán fél évre szól, és már most látszik a piac korábbi összeomlását okozó amerikai kitermelés újbóli emelkedése. Óvatosságra int a kínai gazdaság nyersanyag igényének csökkenése is, amely elsősorban az ipari fémek piacán meghatározó. A „habot a tortán" Trump gazdaságpolitikája jelenti, aki egyszerre indítana hatalmas beruházásokat, miközben a protekcionista gazdaságpolitika irányába mozdul.

„Mivel rövid távon sok bizonytalanság áll ellőttünk, ezért érdemes a gazdaság tényleges teljesítményére koncentrálni.

Ha a makroadatok visszaigazolják az emelkedő várakozásokat, úgy a nyersanyagok fel fognak zárkózni a csúcson lévő részvényindexekhez.

A nyersanyag befektetések így az egyik legjobb diverzifikáló eszközök lehetnek a portfólión belül, mivel a legjobb védelmet nyújtják az infláció ellen" – javasolja Kovács Mátyás.