Rekordmennyiségű áram fogyott, aranyláz Indiában, beszakadt az olajár

india_2011
4.kep_aranytemplom
Vágólapra másolva!
Csak évente 4000 kilowattóra teljesítmény felett kell a napelemekre újonnan kiszabott adót fizetni, követhetők lesznek a levelek, a világ nagyot fordult, kiderült, melyek a legkilátástalanabb helyzetű gazdaságok, az olajár esett. Heti gazdasági összefoglaló. 
Vágólapra másolva!

Rekordot döntött az áramfogyasztásunk a télen

Rekordot döntött a téli áramfogyasztás a tartósan hideg időjárás miatt, az ellátás ugyanakkor végig zavartalan volt.

A télen csaknem 500 gigawattórával (GWh) volt nagyobb az ország villamosenergia-igénye, mint egy évvel korábban. A fogyasztók tavaly december eleje és idén február vége között 5,3 százalékkal több villamos energiát használtak fel az egy évvel korábbi fogyasztáshoz képest. Az országos villamosenergia-igény emelkedése idén januárban volt a legnagyobb, akkor a fogyasztás 6,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Január 11-én megdőlt a hazai csúcsterhelési rekord is,

amely rövid időre elérte a 6780 megawattot (MW) – idézte fel a Mavir. A rendszerirányító szerint a növekedés oka egyértelműen a tartósan hideg időjárás, az elmúlt téli hónapok átlaghőmérséklete több mint 3 Celsius-fokkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Magyarország az Egyesült Államok fővárosa lett

A magyar GDP épp akkora, mint Washington D.C. bruttó hazai összterméke. Egy érdekes infografikán az USA államait helyettesítették egy olyan országgal, amelynek a GDP-je akkora, mint az adott államé. A végeredmény több szempontból is érdekes.

A Visual Capitalist egyik fő profilja, hogy látványos infografikákkal próbálnak meg szemléltetni gazdasági adatokat.

A gazdaság motorjának számító amerikai államok (Kalifornia, New York, Texas) helyére olyan gazdagabb országok kerültek, mint Franciaország, Kanada vagy Dél-Korea.

A többségnek adómentes marad a napelem

Csak évente 4000 kilowattóra teljesítmény felett kell a napelemekre újonnan kiszabott adót fizetni. Ez a normál méretű háztartásokat nem érinti a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint.

Egy normál méretű háztartás, minden elektromos és háztartási eszközt egybevéve, évente mindössze 2150 kilowattórát fogyaszt.

Az átlagos háztartásoknak nem kell aggódniuk Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

Az utóbbi időszakban minden évben megduplázódott a napelemhasználók száma,

az előző év végén beérkezett kérelmek alapján viszont idén akár többszörösére is nőhet a számuk.

Nagy újítások lesznek a postánál

A feladástól az átvételig követhetők lesznek a könyvelt levelek, megszűnik a papír alapú tértivevény, a küldeményeket, leveleket átvevők elektronikus eszközökön írnak majd alá.

Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, céljuk az ügyfelek elégedettségének növelése. A Hivatal küldeménykövető című kiemelt projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és a hazai költségvetés társfinanszírozásával valósul meg
2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból. A posta saját forrásból további 1,9 milliárd forintot fordít a projektre, amely várhatóan 2018. június végén fejeződik be.

Nagy újítások lesznek a postákon Fotó: Polyak Attila - Origo

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta, a kormány bürokráciacsökkentési programjának egyik eleme, hogy az állami vállalatok hogyan tudják felvenni a versenyt a piaci cégekkel a szolgáltató szektorban. „A Magyar Posta a példája annak, hogy egy állami cég nem feltétlenül egy piacképtelen, a versenyt teljesen figyelmen kívül hagyó, veszteséget termelő vállalkozás” – jelentette ki az államtitkár.

Bártfai-Mager Andrea, a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy a munkaerőhiány miatt béremelésre van szükség. Ennek érdekében az állami vállalatoknál – így a Magyar Postánál is – átlagosan 30 százalékkal emelkednek a bérek 2019-ig, ami stabil életpályát biztosít a dolgozóknak.

Lakáshitelesek szerencséje – Majdnem kétmilliót spórolt, aki kivárt

Nem is gondolnánk, hogy két év alatt mekkorát fordulhat a világ, pedig a lakáshiteleknél pontosan ez történt. Jelenleg a 6 havonta változó hitelért 17 százalékkal, míg a 10 évig rögzített kamatozású hitelért 8 százalékkal fizetünk kevesebbet havonta. A teljes visszafizetést illetően akár 2,3 millió forintos eltérés is adódhat azok számára, akik most vennének fel 8 millió forintos hitelt. Nem árt viszont vigyázni, mert a jövőben a kamatok emelkedése miatt az átmenetileg drágább, de biztonságosabb ajánlatokat érdemes favorizálni.

A lakáshitelek thm-jének csökkenése egy olyan időszakban következett be, amikor minden egy irányba mutatott.

A türelem rózsát terem? Forrás: 123RF

Az infláció történelmi mélypontra süllyedt, ezzel egyetemben a jegybanki alapkamat is, ráadásul olyan intézkedéseket is bevezettek hazánkban, amelyek lehetővé tették, hogy az alapkamattól jóval elmaradó kamatbázis mellett érjünk el lakáshiteleket.

Nagy kérdést jelent, hogy a jegybank milyen változtatásokat tervez a lakáshiteleknél, hiszen elmondásuk szerint is túlságosan magas a hitelek kamatfelára a régióban.

Venezuela és Görögország a legkilátástalanabb gazdaságok között

Idén is listát tett közzé a Bloomberg a legkilátástalanabb helyzetű gazdaságokról, összesen 65 országot rangsorolva.

A „befutó” helyre ismét a több száz százalékos inflációval és recesszióval sújtott Venezuela került,

Európában pedig az eladósodott és kirívóan magas munkanélküliséggel küszködő Görögország szénája áll a legrosszabbul. A legoptimistábbak Szingapúr, Svájc és Japán gazdasági kilátásai, Magyarország 14 helyet javított, és a legjobbak közé került.

Tüntetés Caracasban Forrás: AFP/Federico Parra

Venezuela után Dél-Afrikában a legkétségbeejtőbb a helyzet, elsősorban a magas munkanélküliség miatt, de a rand is rosszul teljesített, ami megemelte az inflációt. Az államcsődtől szintén nem áll messze a harmadik helyen álló Argentína, amely tavaly ezüstérmes volt, előtte pedig az ötödik helyet foglalta el.

Beszakadt az olaj ára, már 49 dollár alatt egy hordó

Nem sikerült megállítani a tegnap lejtőre került nyersolajárak további esését. Átmenetileg ugyan lassult a csökkenés, viszont délelőtt már 50 dollár alá került egy hordó WTI olaj, amire december óta nem volt példa.

Kétszer is csökkent a benzin ára

Csökkentette bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolaj ára akkor nem változott. Ahogy pénteken sem, amikor a benzin további 3 forinttal lett olcsóbb.

A csökkentésekkel a benzin átlagára 363 forintra mérséklődött, a gázolaj ára 377 forint maradt.

Csökkent Forrás: PhotoAlto/James Hardy / Altopress/James Hardy

Az autósok akár 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Óriási üzlet Star Wars-figurákat vásárolni

Néhány dolláros műanyag figurák cserélnek gazdát napjainkban több millió forintos összegekért. Az eredeti csomagolásban megőrzött, nem használt karakterek ára folyamatosan nő, ráadásul az Csillagok Háborúja-univerzum megállás nélkül bővül az új részek bemutatásával.

A Star Wars egy olyan erős márkanév, amelyet befektetői szempontból is érdemes megvizsgálni.

Kalapács alatt Forrás: AFP/2015 Getty Images/Spencer Platt

A Box Office szerint Az ébredő erő 2 milliárd dollárt hozott világszerte, a Zsivány egyes – Egy Star Wars-történet „csak” 1 milliárdot, míg 2015-ben a játékboltokban kapható termékek 1,5 milliárd dollár nyereséget termeltek a Statistic Brain szerint. Emellett persze még van sok egyéb bevételi forrás is, amelyek tovább gazdagítják a Disney számláját: könyvek, DVD-eladások, licencjogok, videojátékok, televíziós sorozatok és egyéb merchandise-bevételek.

A legértékesebb darab egy bontatlan, hét akciófigurát tartalmazó csomag volt A Birodalom visszavág szereplőivel. Az ára 32 500 dollár lett (9,5 millió forint), ami a becsült érték háromszorosa. A Star Wars-aukciók során nemrég egy magyar gyártású Boba Fett is jelentős hasznot hozott a gazdájának. A Sotheby's 3–5 ezer dollárra becsülte a figurát, de végül 15 ezer dollárért (4,3 millió forintért) kelt el.

Aranyba menekülnek az indiai háztartások

Az év elején 82 százalékkal megugrott az arany importja Indiában. Eddig jellemzően szeptemberben, az esküvői szezonban volt az aranyvásárlási hullám csúcspontja az országban, azonban a kormány bankjegykivonási akciója miatt

már az első hónapokban óriási aranyfelhalmozásba kezdtek az indiaiak.

Aranytemplom Indiában Forrás: Tóth Judit

India aranyimportja 2016 februárjában 27,4 tonna volt (idén már most 50 tonna!), míg éves szinten 510,4 tonna volt a teljes import mennyisége. Az elmúlt 13 évben nem volt olyan alacsony az importarany mennyisége Indiában, mint 2016-ban. A februári roham az indiai kormány népszerűtlen döntésének utóhatása, mert novemberben egyik napról a másikra kivonták a forgalomból a két legnépszerűbb címletet, az 500 és az 1000 rúpiás bankjegyeket.

A lépést követően óriási káosz alakult ki az országban, a tüntetések mellett az emberek kígyózó sorokban próbálták beváltani a pénzüket.