Brexit: ezzel a 3 forgatókönyvvel számolnak a közgazdászok

Theresa May
British Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street in London, on March 8, 2017, as British Chancellor of the Exchequer Philip Hammond prepares to unveil the government's annual Spring budget to parliament. Hammond will unveil his latest tax and spend plans Wednesday in a budget expected to exude caution as the country prepares to trigger Brexit. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Vágólapra másolva!
Már a héten bejelentheti Theresa May brit kormányfő, hogy még márciusban megkezdik a távozási folyamatról szóló tárgyalásokat az EU-val. A kilépéssel kapcsolatban brit közgazdászok több forgatókönyvet is vázoltak, de azzal nem számolnak, hogy Nagy-Britannia akár megállapodás nélkül állna fel a tárgyalóasztaltól.
Vágólapra másolva!

Felgyorsultak az események a brexittel kapcsolatban: a Financial Times értesülései szerint már a héten bejelentheti a brit kormány az EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások megkezdését. A kilépés utáni helyzettel kapcsolatban brit közgazdászok három fő gazdasági forgatókönyvvel számolnak - a megállapodás kimenetelétől függően.

Az első verzió szerint a tárgyalások pozitív és negatív eredményeket egyaránt hoznának. Ebben az esetben a gazdasági kilátások ugyan kedvezőbbek, mint a pesszimista előrejelzések, de rosszabbak, mint a népszavazás előtt az EU-pártiak legtöbbje vélelmezte.

A munkanélküliség öt százalék fölé emelkedne, és a gazdasági növekedés két százalék alá süllyedne, de az inflációt még három százalék körül kordában lehetne tartani. A beruházások stagnálnának, és

a gyenge font ellenére a külkereskedelem csak kevés hasznot húzna az árfolyamelőnyből.

A Financial Times szerint a brit jegybank és a költségvetési tanács szerint most ennek az előrejelzésnek a legnagyobb az esélye.

Theresa May, brit miniszterelnök Forrás: AFP/Justin Tallis

Az ennél jóval optimistább forgatókönyvek szerint a gazdasági fejlődés rácáfol az elemzőkre, és a kilépés után sokkal jobb teljesítmény várható, amely főként a hitelezés fellendülésén alapszik.

Azt feltételezve, hogy az EU-val simán mennek a tárgyalások, emelkedik a beruházások száma és ugyan az infláció magasabb lesz, de a fogyasztás ellensúlyozza ennek negatív hatásait.

A jegybank erre az esetre feltétlenül kamatemeléssel reagálna, vélik a szakértők.

Ez a forgatókönyv gyakorlatilag a tavalyi év második felének pozitív hangulatát töretlennek véli, ám a hitelezés felfutása ismét felvetné a pénzügyi buborékok kialakulásának veszélyét.

Forrás: 123RF

A harmadik esetben az EU-val az előzetes becslésekhez képest nehezebbnek bizonyulnának a tárgyalások, ami a piacokon bizonytalanságot okozna.

A piaci félelmek miatt a lakosság kevesebbet költene, inkább takarékoskodna, a közkiadások is csökkennének, és emelkedne a munkanélküliség. A tárgyalások lezárása után visszaesnének a befektetések és az üzleti környezet romlana.

Végül, ugyan van esély arra, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalások megállapodás nélkül zárulnak, a kormányazonban erre az esetre nem dolgozott ki külön terveket - áll a londoni alsóház külügyi bizottságának tegnap ismertetett tanulmányában, melynek összefoglalóját az MTI ismertette.
A dokumentum kiemeli, hogy

a brit autóexportot a WTO-szabályozás alapján tíz százalékos EU-importvám sújtaná,

és ez kérdésessé tenné a Nagy-Britanniában termelő külföldi autógyártók jövőbeni elkötelezettségét brit üzemeik fenntartása mellett.

Mark Carney, a brit jegybank elnöke Forrás: AFP/Justin Tallis


A jelentés szerint a mezőgazdasági exportot 30-40 százalékos EU-vám terhelné,

és emiatt jelentős a kockázata annak is, hogy az Írország és Észak-Írország közötti, jelenleg teljesen nyitott határon - az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi határán - fizikai határellenőrzést kellene bevezetni e vámok behajthatósága érdekében.

A jelentés szerint sikertelen tárgyalások miatt bizonytalanná válna a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok, illetve a külföldi EU-országokban élő britek tartózkodási és munkavállalási lehetősége, sőt a britek vízummentes európai utazása is.