A magyar kormány tárgyal a szentgotthárdi Opel-gyár bővítéséről

iparűzési adó, munkások motorokat szerelnek össze az Opel szentgotthárdi gyárának új részlegében
Vágólapra másolva!
A magyar kormány párbeszédet kezdeményez az Opel német autógyártó társasággal és új tulajdonosával, a francia PSA csoporttal annak érdekében, hogy fenntartsák és tovább bővítsék magyarországi kapacitásukat, a szentgotthárdi gyárat.
Vágólapra másolva!

Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt a német autógyár rüsselsheimi központjában, ahol találkozott az Opel vezetőségével. Mint mondta,

és erre „teljes nyitottság és készség” mutatkozik az Opel részéről.

A Citroent és a Peugeot autókat gyártó francia PSA csoport március elején jelentette be, hogy megvásárolja az Opel-Vauxhall márkát 2,2 milliárd euróért az amerikai General Motorstól. A teljes tulajdonosváltás év végére zárulhat le hivatalosan.

2015 és 2016 is rekordév volt Szentgotthárdon a legyártott motorok mennyiségében Forrás: MTI/Varga György

Az Opelnek hét európai országban vannak gyárai, a legnagyobb európai motorgyára a szentgotthárdi üzem. A PSA vezetése korábban úgy nyilatkozott, hogy

minden üzem esetében tiszteletben tartja a már megkötött megállapodásokat és szerződéseket,

így egyelőre nem várható semmilyen változás a magyar gyárban sem.

– A versenyképességet növelő adócsökkentések és intézkedések, valamint a műszaki képzés fejlesztése segítséget nyújt ahhoz, hogy az Opel számára Magyarország továbbra is versenyképes termelési bázis legyen – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: a szentgotthárdi üzemben tavaly rekordot jelentő 630 ezer motort állítottak elő, és a társaságnak rendkívül pozitív tapasztalatai vannak Magyarországról.

A magyarországi Opel-gyár közel 2000 embernek ad munkát. Tavaly Európában 4, Magyarországon 6 százalékkal több személyautót adott el az Opel, mint egy évvel korábban.