A két évvel ezelőttihez hasonlóan tavaly is az inflációt meghaladó hozamot értek el a nyugdíjpénztárak az alacsony kamatkörnyezet ellenére - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak a záró vagyonnal átlagosan 6,59 százalék éves nettó hozamot értek el a pénztártagok számláin.A bruttó hozamhoz képest a befektetésekkel kapcsolatos költségek levonása után számított éves nettó hozamráták tehát a pénztárak esetében a portfóliók többségénél jelentősen meghaladták az 1,80 százalékos decemberi éves inflációt.
A zárt, munkahelyi alapon szerveződő önkéntes pénztáraknál tavaly a legjobb hozam nettó 13,69 százalékos volt.

A nyílt pénztárak közül az egyik piaci szereplő a növekedési jellegűekhez képest kockázatosabb befektetése révén érte el az első helyet nettó 11,94 százalékos teljesítményével.

Forrás: Origo


Az MNB tájékoztatása szerint a klasszikus jellegű (alacsonyabb kockázatú) portfóliók elsősorban a korábban bekerülő magasabb hozamot kínáló állampapír-állomány miatt teljesítettek jól.

A növekedési jellegű (magasabb kockázatú) befektetések kedvező éves teljesítménye a befektetési eszközök közötti nagyobb részvényhányadból adódik.
A pénztárak 15 éves átlagos nettó hozamrátái többnyire 2-4 százalék reálhozamot tartalmaztak, azaz ebben az időszakban évente átlagosan ennyivel múlták felül az inflációt.