Fordulat: káros a nyitott iroda

iroda irodaház  England Europe Great Britain Greater London Illumination London Office Sir Norman Foster Southwark HORIZONTAL England,London,Southwark,More London Piazza,7 More London Building
England,London,Southwark,More London Piazza,7 More London Building
Vágólapra másolva!
Első pillanatban a nyitott irodák menőnek tűnnek, hiszen a hatalmas pezsgésben pörög a kommunikáció, gördülékeny az együttműködés és az innováció, minden monitor előtt fejhallgatós figurák ülnek. Egy másik pillanatban azonban a nyitott iroda a leghangosabb, legbosszantóbb, legzavaróbb és legkevésbé hatékony környezet, ami csak létezhet.
Vágólapra másolva!

Mi van akkor, ha a nyitott iroda csak egy elhibázott ötlet? Mi van akkor, ha a nyitott iroda okozza a munkavállalóknak a legnagyobb problémát, ráadásul a legnagyobb teljesítményű munkavállalókét? Mi van, ha a nyitott iroda okozza a valódi problémákat, és visszaveti, csökkenti a termékek, szolgáltatások minőségét?

A kérdéseket azt követően tette fel a Hackernoon.com szerkesztője, hogy honlapján kutatást végzett az alkalmazottak körében a témában. A válaszokból kiderült, hogy a vezetők és a legjobban teljesítő alkalmazottak egészen másképp optimalizálták az ügyeiket, teljesen másképp látják a világot.

A legjobb teljesítményű munkavállalók 58 százalékának több privát helyre volna szüksége a problémáik megoldására, 54 százalékuk pedig túl zavarónak mondta az irodai könyezetét.

A kutatásban 700 fő vett részt, egyebek mellett a szoftver, az IT, a hardver, a pénzügyi szolgáltatások, marketing, agrárium és gyáripar képviseletében.

A legjobban teljeítő munkavállalók érdekeitől függetlenül is a vezetők kockázatot vállalnak azzal, hogy közös környezetet építenek ki. Azzal számolnak, hogy az innováció esetenként a véletlenszerű interakción múlik. Ezzel szemben többnyire ez hosszú ideig tartó, kitartó csapatmunka eredménye.

Nyitott irodákban a vezetők közösségi együttműködésben reménykednek, a különböző területek szürreális ütközését várják. Abban reménykednek, hogy a következő fantasztikus ötlet a vállalat univerzumában uralkodó random káoszból fog kipattanni. Miközben a munkavállalók szeretnének csak tíz méterrel távolabb lenni az ordító kollégáktól, ha tetőfokára hág a hangulat.

A legtöbb romantikus elképzeléssel szemben a legjobb munkavállalók munkájához az állandóság kell leginkább. Egy átlagos napon a legjobb munkavállalók komoly feladatokkal küzdenek. Ez azt jelenti, hogy hosszú órákon át a megoldásra próbálnak koncentrálni.

Egész nap a munkájukkal foglalkoznának, miközben folyamatosan követik a többiek vagy a főnökség társalgásait.

Pedig a legjobb munkavállalóknak inkább csendre és nyugodt környezetre lenne szükségük.

Hű, de dizájnos Forrás: Photononstop/Eurasia Press

A munkavállalók 58 százalékának több privát helyre van szüksége a saját dolgai intézésére, és 54 százalékuk túl zavarónak tartja környezetét. Márpedig a zavaró környezet megöli a termelékenységet.

A zavaró környezet veti vissza leginkább a legnagyobb teljesítményű munkavállalók produktivitását.

Ha egy alkalmazottnak 25 perc kell, hogy a munkáját megszakító ügy után visszatérjen a feladataihoz, és csak napi négy efféle üggyel számolunk, akkor mindennap 100 percet veszít el.

Azok az alkalmazottak, akiknek van érzéke a kereskedelemhez, szeretik a zavaró és közösségi környezetet. Lehet sportról beszélgetni, viccelődni másokkal, politizálni, mások ruházatát kritizálni. Ezzel ellentétben azok, akik életüket a kutatásaiknak szentelik, gyűlölik a zavart, egyszerűen nem tudnak így dolgozni. Ők otthon is órákat kénytelenek a munkájukkal foglalkozni, vagy jóval tovább benn maradnak, mert akkor csend van.

Taposómalom Forrás: Photononstop/Eurasia Press

A zavaró környezet többrétű: vannak természetes zajok – emberek jönnek-mennek, ajtók csapódnak, csomagot hoznak, fecserészés, nevetés – van, hogy valaki kizökkent a munkából – valaki kérdez valamit, valaki visszacsatolást kér, vészhelyzet van, valaki talál valami vicceset, amit meg kell mutatnia, a vezetők kérnek valamit.

A zajongás lefagyasztja agyunk koncentrációs képességét, mint amikor a túlterhelt számítógépnek túl sok a feladat

– írja a szerző, Andrew Lucker. A memória telítődik mindenfajta dologgal, amivel épp abban a pillanatban foglalkozunk. A kutya körbeszagol, a kollégád túl hangosan hallgatja a zenét, jön egy meeting és mindenfajta más, amivel foglalkozni kell. Túl sok szimultán zaj blokkolja a teremtő gondolat áramlását.

A jövő irodája a tevékenységalapú iroda Forrás: AFP/Robyn Beck

Ha ez állandósul, a folyamatos zaj meggátolja a teljesítményt, és frusztrációhoz vezet. Ha a zajongás elviselhetetlen, az emberek egyszerűen más munkahely után fognak nézni, ha a vállalati kultúra nem érti meg, hogy a munkavállalót ez gátolja a képességeinek kihasználásában. A kutatásban Locker azt látta, hogy

az emberek 65 százaléka azért hagyta ott az állását, mert nem tudott megfelelő körülmények között dolgozni.

Az irodák manapság egyszerűen túl nyitottak. Túl sok a vizuális és egyéb inger. Több szeparálás kell, falakkal körülvett helyek, vizuális elszigetelés, saját szobák és leginkább kevesebb zaj. Több helyre van szükség, ahol a legjobbak elmélyedhetnek a munkájukban. Ha figyelmen kívül hagyja a vállalat a kéréseket, a nyugodt és csendes hely biztosításában, akkor az alkalmazottak máshová mennek dolgozni, és ez sokkal többe fog kerülni, mint egy válaszfal beépítése.