Valószínűleg ez a világ legbecsületesebb városa

japan_tokio
Vágólapra másolva!
Van egy város, ahol 3,67 milliárd jen (mintegy 9 milliárd forint), valamint ennek a kétharmadát érő tárgy került vissza a jogos tulajdonosához a helyi rendőrség adatai szerint.
Vágólapra másolva!

Ha ezekhez még hozzávesszük a leadott kulcsok, a szemüvegek és az egyéb talált tárgyak értékét, bátran kijelenthetjük, hogy sok tízmillió dollár talált vissza a figyelmetlen tulajdonosokhoz a tokiói rendőrség talált tárgyak osztályán keresztül – közölte a Bloomberg. Egész pontosan 3,67 milliárd jen (mintegy 9 milliárd forint), valamint ennek a kétharmadát érő tárgy talált vissza a jogos tulajdonosához a városi rendőrség adatai szerint Tokióban.

Az adatok hűen rávilágítanak a japán emberek pénzhez és tulajdonhoz való hozzáállására. Egyébként Japánban GDP-arányosan nagyon magas a forgó készpénz mennyisége, a GDP közel egyötöde, amivel messze kenterbe verik a 18 legfejlettebb ország többi tagját.

Készpénzt tartani ugyanis alacsony kockázattal jár a távol-keleti országban. Több mint 10 éve defláció van arrafelé, azaz a kézben tartott pénz értéke folyamatosan nő. Az elmúlt 4 évben a japán jegybank rengeteg eszközhöz nyúlt, azonban a kamatszint továbbra is nullán áll.

A legbecsületesebb város Forrás: Japánspecialista utazási iroda

És persze a bűnözés is viszonylag alacsony, szóval egy átlagembernek nem nagyon kell attól tartania, hogy kirabolják. És nem csak a pénzzel van ez így. A portál szerint

a kávézókban bárki az asztalon hagyhatja az iPhone-ját anélkül, hogy nagyon ügyelnie kellene rá, az üzletekben pedig mindig megőrzik az ott felejtett tárgyakat.

A Bloomberg szerint az általános becsületesség a japán kultúrának és az etikai oktatásnak köszönhető. „A japán iskolákban komoly hangsúlyt helyeznek az etikára és a moralitásra – mondta Nisioka Tosinari korábbi rendőr, a Kanszai Egyetem professzora. – Szóval gyakran megesik, hogy valaki beállít egy 10 jenessel a rendőrségre."

Persze az ilyen esetekre kitalált törvénybe foglalt jutalmazási rendszernek is lehet köze a jó eredményekhez.

Az elveszett tárgyak törvénye kimondja, hogy a becsületes megtaláló köteles leadni az adott tárgyat,

viszont igényt tarthat a megtalált érték 5–20 százalékára. Ha pedig a tulajdonos 3 hónapig nem jelentkezik a pénzért vagy a holmiért, akkor a megtalálót illeti.