A felvásárlásban látják a kitörést a cégek

üzletemberek, kézfogás
Man and woman in suits shaking hands
Vágólapra másolva!
Továbbra is erős tranzakciós aktivitás jellemzi a világ cégeit, bár a felvásárlások és akvizíciók volumene és értéke egyaránt csökkent a 2015-ös rekord szintekhez képest – derül ki a KPMG friss, 2016-os, globális tranzakciós trendeket összegző kiadványából. A lassuló globális növekedési környezetben különösen a technológiai szektorban növekedett a felvásárlásokban és az akvizícióban rejlő növekedési lehetőségek kihasználása iránti igény.
Vágólapra másolva!

A KPMG adatai szerint bár 2016-ban globális szinten 17 százalékkal csökkent a tranzakciók értéke, két tényező hatására továbbra is erős tranzakciós aktivitás jellemezte a világ cégeit. Egyfelől a zéró közeli kamatok, másfelől a lassuló globális növekedési környezetben megnőtt a felvásárlásokban és az akvizícióban rejlő növekedési lehetőségek kihasználása iránti igény.

Megpecsételik az üzletet Forrás: AFP/PhotoAlto/Eric Audras/Altopress

A KPMG adatai szerint a fokozott gazdasági és politikai bizonytalanság következtében az év első felét még alacsony tranzakciós aktivitás jellemezte,

a kamatemelési várakozások erősödése, és a politikai színtéren bekövetkezett változások hatására azonban az év második felében jelentős tranzakciókra került sor.

Új lehetőségekben bíznak a vállalatok

„A legjobb lehetőséget továbbra is a szektorok közötti tranzakciók jelentik a vállatok számára" –mondta a 2016-os számok kapcsán Leif Zierz, a KPMG tranzakciós tanácsadási üzletágának globális vezetője. „A vállalatok folyamatosan figyelik, mely szektorokban tudnák növelni kompetenciájukat vagy versenyelőnyre szert tenni."

Várhatóan idén is erőteljes lesz a felvásárlás a cégek körében Forrás: AFP/Image Source/Cultura/Jamie Kingham

A KPMG összefoglalója szerint a szektorok közötti tranzakciók összes tranzakción belüli aránya folyamatosan nőtt az évek során. Míg a 2000-es évek közepén számuk mindössze az összes tranzakció alig több mint 30 százalékát érte el, addig 2015-ben és 2016-ban már 43 százalékot jelzett a mutató.

Ezzel párhuzamosan volumenük is nőtt,

az összes tranzakció értékén belül 16 százalékról 24 százalékra emelkedett az arányuk.

Erős nemzetközi aktivitás

2016-ban a nemzetközi tranzakciók volumene 3 százalékkal csökkent, értékük viszont 2007 óta nem volt ilyen magas (1300 milliárd dollár) – derül ki a kiadványból. A 2016-os top100 tranzakció közül 41 volt nemzetközi, átlagos méretük pedig hozzávetőlegesen egy millió dollárral volt magasabb az egy évvel korábbi szinthez képest.

Philip Isom, a KPMG felvásárlási és akvizíciós tanácsadási üzletágának globális vezetője szerint „globális szinten egyre erősebb a tranzakciós aktivitás, a nemzetközi tranzakciók mérete növekszik, és arányuk is egyre jelentősebb. Arra számítunk, hogy folytatódik ez a trend."

Fókuszban a technológiai szektor és az energetika

A kiadvány az egyes szektorok tranzakciós aktivitását is elemzi, ami alapján az látszik, hogy

jelentős élénkülés jellemezte az energiaszektort. Tavaly a legnagyobb energiapiaci tranzakció értéke elérte a 753,4 milliárd dollárt,

ami nyolcéves rekordnak számít, és a tranzakciók átlagos mérete is nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A top10 energiapiaci tranzakció éréke pedig meghaladta a 12 milliárd dollárt.

Mit hozhat 2017?

A KPMG előrejelzése szerint változó tranzakciós aktivitás jellemezheti 2017-et, és a tranzakciós lehetőségek iránti érdeklődés csökkenése várható. Utóbbit a piaci kapitalizációk változatlansága, a bejelentett adóváltozások, a mérsékelt nettó profit-növekedés és a geopolitikai kockázatok indokolhatják.