Nem lehet tovább trükközni a tojás árával

Youtyúk és ketreces supermarketből származó tojások összehasonlító tesztje a Fekete brew barban 2016 június 14-én Youtyúk és ketreces supermarketből származó tojások összehasonlító tesztje a Fekete brew barban 2016 június 14-én
Youtyúk és ketreces supermarketből származó tojások összehasonlító tesztje a Fekete brew barban 2016 június 14-én
Vágólapra másolva!
Eddig is ki kellett írni a kilónkénti egységárat, de hétfőtől ezt ugyanakkora méretben kell feltüntetni, mint az egy darabra érvényes árat. A Baromfi Terméktanács elnöke az Origónak azt mondta, holnaptól már nem lehet átverni a vásárlókat trükközéssel.
Vágólapra másolva!

Egy rendeletmódosítás miatt hétfőtől könnyebb lesz összehasonlítani a tojás árát, mivel

egyforma méretben kell kiírni az egy darabra és az egy kilóra vonatkozó árat

– közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca tájékoztatása szerint így a vásárlók azonnal össze tudják hasonlítani az árakat. Eddig ugyanis a kiskereskedelemben

Ez pedig alkalmas volt a vevők megtévesztésére.

Akár feleakkora is lehet egy kis méretű tojás, mint egy XL-es Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kisebb nem mindig olcsóbb

A kisebb méretű tojás nem mindig jelent olcsóbbat. Az eddigi négy – S, M, L, XL – méret szerint osztályozott tojásoknál ugyanis nem feltétlenül jelent meg a súly szerinti különbség, vagyis az egy kilogrammra vetített ár nem volt alacsonyabb a kisebb tojásoknál.

Az NGM szerint a módosítás nemcsak a vásárlók, hanem a tojástermelők érdekeit is védi, mert egyértelmű tájékoztatásra kötelezi a kiskereskedőket. Másrészt az utóbbi időben

jelentősen megnőtt a kis méretű, A minőségű ipari tojás importja

(a kereskedelemben csak A minőségű tojás kapható). Látszólagosan alacsonyabb ára miatt ez hátrányosan érintette a magyarországi gazdák által termelt, magasabb kategóriába sorolt tojások eladását.

Ennél kisebbet nem tojik a tyúk

„A módosítás után már nem igazán lehet átverni a vásárlókat” – mondta az Origónak Csorba Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke, aki szerint számos trükk övezte a tojáseladást. Egyrészt

Vagyis a besorolásnál elég annyi, hogy a tojás tömege 53 grammnál kevesebb legyen. Ezek a pontos méretkategóriák:

  • S (kicsi): 53 grammnál kevesebb
  • M (közepes): 53 és 63 gramm között
  • L (nagy): 63 és 73 gramm közötti
  • XL (nagyon nagy): legalább 73 gramm

„Láttam már 35 grammos tojást is, kisebbet csak azért nem, mert akkorát nem tojik a tyúk" – mondta Csorba Attila. A terméktanács elnöke hozzátette: amellett, hogy a kis tojások gyakran drágábbak, más probléma is van velük.

A tojáshéj súlya mindig ugyanannyi

Sok országban nem is forgalmazzák a legkisebb, S-es tojásokat, ám

Magyarországon a boltok forgalmának 30-40 százalékát ez a kategória adja.

Miközben egy tyúk élete során tojt összes tojásnak csak 10 százaléka tartozik az S-es méretbe. Vagyis az itthon kapható mennyiségnek a zöme külföldről érkezik hozzánk, például Lengyelországból.

A kis tojás azért sem mindig olcsóbb, mert a héj tömege nagyjából állandó, nem változik a tojás méretével arányosan. Csorba Attila azt mondta, nagyjából 8 grammot tesz ki a tojásban a héj, és ez szinte ugyanannyi egy kisebb és egy nagyobb tojásnál is.