Belső botrányok miatt lemondott az Uber elnöke

Uber Cab Apple iPhone 6s New York City Taxi Call Smart Phone Travel Using Phone People Traveling Public Transportation Women Females Yellow Taxi Chauffeur Calling Apple Computers Business Travel One Person Mobility Competition Communication On The Move In
New York, USA - May 6, 2016: Person using the Uber Taxi Cab App on Apple iPhone 6s Plus in the streets of New York City. The classic NYC Yellow Cab, which is the Uber Service Competition unsharp in the background. Uber Inc., based in San Francisco, develops, markets and operates the Uber mobile app, which allows consumers with smartphones to submit a trip request which is then routed to Uber drivers who use their own carr as an alternative to the classic taxi service.
Vágólapra másolva!
Jeff Jones azzal indokolta döntését, hogy a vezetői tevékenységét meghatározó elvei és szemléletmódja nem összeegyeztethető mindazzal, amit az Ubernél tapasztalt, ezért nem tudja tovább folytatni a munkát.
Vágólapra másolva!

A marketingszakértő Jeff Jones tavaly augusztusban lépett be a San Franciscó-i székhelyű, internetes fuvarmegosztó céghez, és a vállalatalapító Travis Kalanick után a második legfontosabb vezetőként az volt a feladata, hogy segítsen javítani az agresszív és könyörtelen startup hírében álló Uber imázsán.

A szakértők többsége szerint Jones távozása azt mutatja, hogy a helyzet a gondoltnál is bonyolultabb a vállalatnál, és az ügyek egyre rosszabbul mennek. Az utóbbi hetekben az Uber több vezetője távozott, vagy kényszerült távozni a vállalattól.

Applikáció segítségével hívhatók az Uber kocsijai Forrás: Getty Images/Alexander Hafemann/Alexander Hafemann

Az Uber egyik alelnöke, Brian McClendon ugyancsak vasárnap jelezte, hogy március végén kilép a vállalattól, mert politikai szerepvállalásra készül. Egy másik alelnök, Ed Baker, valamint Charlie Miller, az egyik legismertebb biztonságtechnikai szakértő március elején mondott fel, míg a fejlesztésekért felelős Amit Singhalt távozásra kérték fel szexuális zaklatási vádak miatt.

Jeff Jones korábban a Target kiskereskedelmi üzletlánc marketingigazgatója volt, és főleg az ő személyes érdemének tulajdonítják a brand sikeres megújulását.

Az Ubertől való távozásának hátterében az is állhat, hogy március elején bejelentették a vezérigazgató mögé rangsorolt ügyvezető igazgató (chief operations officer) tisztség létrehozását, de nem ajánlották fel Jonesnak a posztot,

pedig az azzal járó feladatok jelentős része eddig hozzá tartozott.

A Recode hírportál viszont úgy tudja, hogy

Jonesnak elege lett az Ubernél folyamatosan jelen lévő munkahelyi szexizmusból, a nemi diszkriminációs esetek elhallgatásából és a szexuális zaklatási ügyekből.

Az utóbbi hetekben több olyan ügy szivárgott ki, amelyek megkérdőjelezik Kalanick vezetői képességeit és a vállalat jövőjét.

Az Uber egyik volt alkalmazottja februárban egy blogbejegyzésben arról számolt be, hogy volt munkahelyén általános jelenség a szexuális zaklatás, amelyért nem jár büntetés. A bejegyzés nyomán Eric Holder volt igazságügyi miniszter vezetésével belső vizsgálat indult. A Bloomberg a közelmúltban tett közzé egy videót, amelyen Kalanick indulatos vitába bonyolódott – ezért később nyilvános bocsánatkérésre kényszerült – egy, jutaléka csökkentése miatt panaszkodó sofőrrel.

A hónap elején az Uber kénytelen volt elismerni azt is, hogy a Greyball nevű titkos program révén kiválogatta a nem szívesen látott utasokat

a hatósági ellenőrzések kikerülésének érdekében. A BBC News úgy tudja, hogy nagy valószínűséggel Travis Kalanick megválik a vezérigazgatói poszttól, miután megtalálják a megfelelő személyt az ügyvezető igazgatói posztra.

Az Uber közel 70 ország 520 városában nyújt internetes fuvarmegosztó szolgáltatást.

A vállalat tőzsdére készül, és a remények szerint a változtatások megnyugtatják a remélt befektetőket. Az Uber tőkeértékét 68 milliárd dollárra becsülik, de egyes ágazati szakértők túlzottnak tartják ezt az értéket.