450 pénztárgépszerelőt vizsgáztattak

2017.03.20. 11:11

Országos képzési rendszerrel segíti a Micra-Metripond a szervizpartnereit abban, hogy felkészüljenek az online pénztárgéprendszert szabályozó rendelet új követelményeire. A január 1-én életbe lépett szabályozás újdonságai közé tartozik nem csak az, hogy még több szakmában lett kötelező az online kassza használata, hanem pl. az is, hogy ezen túl el lehet adni a pénztárgépet, ha egy vállalkozó bezárja az üzletét. Az ún. átszemélyesítés lehetősége mellett több új funkció is megjelent a pénztárgépekben, és összességében szigorodtak a szervizelés szabályai.

Novák Zoltán ügyvezető fontos változásnak tartja, hogy

az éves felülvizsgálat egy részének elvégzésért már a forgalmazók a felelősek. Ezért 600 oldalas e-tananyagot állítottak össze a szervizesek számára, akik a tematikát az interneten, regisztráció után kapják meg. Az első két fejezet az általános pénztárgép- és adóellenőrző egység ismereteket tartalmazza, a harmadik pedig az egyes típusok speciális jellemzőiről szól.

Az e-konzultációk után egy személyes, gyakorlati képzésen vehetnek részt a szakemberek, majd vizsgát kell tenniük a tanultakból. Tanúsítványt csak a sikeres vizsgázók kapnak, és a jövőben már csak ők végezhetik el az adott típusú pénztárgépek szervizelését és a kötelező éves felülvizsgálatokat.

A sikeres vizsgázók listája felkerül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjára is, ahol azt is feltüntetik, hogy a műszerészek melyik pénztárgépek javítására jogosultak.  „Már az online pénztárgépek bevezetésekor is az volt a véleményünk, hogy Magyarország egyik legnagyobb és legbonyolultabb IT-rendszeréhez nem szabad odaengedni kontárokat vagy csalókat.

A törvényi változások miatt megnőtt az igény a pénztárgépszerelőkreForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

 

A képzési programunkat azért indítottuk, hogy a partnereink naprakész tudással rendelkezzenek a gyorsan fejlődő eszközökről, hogy maradéktalanul ismerjék a rendelet előírásait, és hogy a magunk részéről ezzel is hozzájáruljunk a piac tisztaságához" – mondta az ügyvezető.