Kelet-Európa szipkázhatja el a londoni munkaerőt

Londoni City
Buildings in the City of London as viewed from Waterloo Bridge on Saturday, Jan. 28, 2017, in London, United Kingdom. The City of London is the main hub of financial services in the United Kingdom and is often termed 'The City'. (Photo by Jonathan Nicholson/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb vagyonkezelője budapesti központot hoz létre, és Londonból hozhat munkaerőt.
Vágólapra másolva!

„A magyarországi központba jelentkezők harmada londoni" – mondta Melanie Seymour, a Blackrock budapesti részlegének igazgatója. A Blackrock összesen több mint 5 ezer milliárd dollárnyi befektetést kezel világszerte. A cég budapesti képviselői Londonban több mint 500 marketinges, pénzügyes és egyéb területen dolgozó szakembert hallgattak meg – közölte a Bloomberg.

Hónapok óta ígérgetik a szakemberek, hogy valóságos pénzügyes kirajzás indulhat meg Londonból a brexit miatt. Igaz, ennek eddig nem sok nyomát látni, de ha az áradat tényleg megindul, sokak célállomása lehet valamelyik kelet-európai nagyváros.

Az már biztos, hogy a Goldman Sachs Lengyelországban, a Pfizer pedig Csehországban készül megtriplázni pénzügyi, jogi, kutatói és dizájncsapatainak létszámát.

A Cityből Budapestre? Forrás: NurPhoto/Jonathan Nicholson/NurPhoto/Jonathan Nicholson

A nagyvállalatok tehát érezhetően többet fektetnek be Kelet-Európában. Korábban inkább az olyan relatíve alacsony bérköltségű részlegeket passzolták le erre, mint a call centerek. Most már azonban egyre több magasan képzett, több nyelvet is beszélő szakembert foglalkoztatnak a régióban.

A térség éllovasa e tekintetben Lengyelország.

Itt nagyjából 212 ezer embernek adtak munkát, de ez a szám 300 ezerre emelkedhet 2020-ra. A lengyel kormány pedig azt állítja, hogy 30 ezer munkahelyet fognak elszipkázni a britek elől.

A világ eddig ismert rendje azért egyelőre még nem fordult meg. A magasabb brit fizetések a brexit ellenére is nyugat felé terelik a munkaerő-áramlatokat. Nagyjából 1 millió lengyel él Nagy-Britanniában, és még több Németországban. A munkaerő-elvándorlás pedig munkaerőhiányhoz vezet a kelet-európai országokban, ami nem tesz jót a helyi gazdaságoknak. A portál szerint a képzett munkaerő nehéz beszerezhetősége miatt fáj a legtöbb magyarországi cégvezető feje.

A magyar fizetések 10 százalékkal nőttek januárban, hála a legutóbbi minimálbér-emelésnek és járulékcsökkentésnek. A kormány így próbálja elejét venni a további kivándorlásnak.