Csökken az üzemanyagok adója áprilistól

benzin, gázolaj, üzemanyag
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Áprilistól csökken a benzin jövedéki adója. Mivel a Brent olaj ára 50 dollár fölé emelkedett, életbe lépett a jövedéki törvényben lévő automatikus adócsökkentés.
Vágólapra másolva!

Tavaly októberben indult a szabályozás, amely az olajárak gyors irányváltásait hivatott csökkenteni úgy, hogy ha magasabb a nyersolaj ára, akkor csökken a jövedéki adó, ha pedig alacsonyabb, akkor nő az adó.

A fordulópont 50 dollár, vagyis ez alatt magasabb, e fölött alacsonyabb az adó.

A NAV az elmúlt három hónap átlagárát rögzíti, majd a következő időszakban ehhez kell igazítani a jövedéki adó mértékét – vagyis az nem ugrabugrál naponta. Ezek szerint április elsejétől június 30-áig a Brent olaj NAV által rögzített ára 55 dollár, ami azt jelenti, hogy a jövedéki adó a benzin után literenként 120 forint lesz, a gázolaj után pedig 110.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Wakil Kohsar

Az előző negyedévben még 50 dollár alatt volt az ár, így

az adó magasabb volt, 125 forint a benzin esetében, és 120 forint a dízel esetében.

A két ár közti különbséget a fogyasztói árakban nem nagyon lehet megmutatni trendjelleggel, hiszen a kutak árai nem egyeztethetők a nyersolaj árához. Leginkább akkor lehet érdekes az adómértékváltás, amikor épp fordulónap van – hiszen a fogyasztói árak nem változnak az adó emelkedésével vagy csökkenésével.

Ez esetben az alábbira kell számítani. Ha a legfrissebb, 355 forintos benzinárral számolunk, akkor ez – ha nem változik az ár a hónap végéig – április elsejétől 349 forintra csökken a kisebb jövedéki adó belépése miatt. Ugyanez lesz a gázolajjal is: 364 forint helyett 356 forint lesz a dízel literje.