Közös közleményt adott ki a Takarékbank és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete. (SZHISZ) Ennek értelmében az év végéig ötvenkét takarékszövetkezet kíván egyesülni, ezzel létrehozva tizenkét szövetkezeti hitelintézetet.

Egyesülni kíván ötvenkét vidéki takarékszövetkezet 2017 végéig. Az érintettek március közepén nyújtottak be szándéknyilatkozatot az integráció intézményvédelmi feladatait ellátó SZHISZ-hez.

A lépéstől azt remélik, hogy az egyesülés érdemi előrelépést jelent ahhoz, hogy a takarékszövetkezetek regionális alapon újjászervezett,

versenyképes, ügyfélközpontú és hatékonyan működő pénzügyi csoporttá váljanak.

Az egyesülések után az év végéig

a tervek szerint tizenkét regionális központú pénzintézet jön létre

elsősorban a földrajzi közelség, az azonos, vagy nagyon hasonló mikrokörnyezeti adottságok jobb kihasználásával.

Szárnyalhat a Takarékbank.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az egyesülésekről a szövetkeztek tagjai (részjegyesei) köz-, illetve küldöttgyűléseken döntenek, a fúziók a Takarékbank és az MNB szükséges engedélyeit követően

várhatóan 2017 végéig zárulnak le.

Az egyesülések révén a tulajdonosok befektetéseinek értéke növekszik, mivel a fúzió után egy tőkeerősebb és versenyképesebb szövetkezetben lesz tulajdonrészük.

Az egyesülésről az ügyfelek értesítést kapnak helyi pénzintézetüktől,

a folyamat során azonban nincs teendőjük.

Elhelyezett betétjeiket, számlaszámukat a fúziók nem érintik, hiteleiket változatlan feltételekkel és határidőben kell törleszteniük.