Frankfurtba menekülhetnek a londoni bankok

MORGAN STANLEY SAID TO BE IN MERGER TALKS WITH WACHOVIA HORIZONTAL
The logo for Morgan Stanley is seen at their headquarters in Times Square September 18, 2008 in New York City. Morgan Stanley and Wachovia Corp. are reportedly discussing a possible merger following the collapse of Lehman Brothers Holdings Inc. Mario Tama/Getty Images/AFP = FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS AND TELEVISION USE ONLY =
Vágólapra másolva!
Frankfurt az éllovas a londoni bankok átcsábításáért folyó versenyben. Egy másik kiút lehet Dublin, Íroszág fővárosa.
Vágólapra másolva!

A Financial Timesnak nyilatkozott Hubertus Väth, a frankfurti pénzügyi szolgáltatási szektor érdekvédelmi szervezetének vezérigazgatója. A vezető elárulta, hogy

a következő öt évben tízezer londoni banki állás áttelepítésével számol.

Frankfurt komoly megkereséseket kapott az öt legnagyobb amerikai bankcsoport közül háromtól, valamint svájci, japán, koreai és indiai bankoktól.

Väth szerint ezek a cégek már eldöntötték, vagy most készítik elő a döntést arról, hogy Frankfurtban hoznak létre telephelyeket.

A Morgan Stanley is Frankfurtban köthet ki. Forrás: AFP/Mario Tama

A Financial Times más forrásai szerint a Londonban honos amerikai nagybankok közül

a JP Morgan, a Morgan Stanley és a Bank of America-Merrill Lynch

rövidített listáján szerepel Frankfurt a lehetséges európai helyszínek között.

Az is lehetséges forgatókönyv, hogy a bankok több uniós országban terítik majd szét a Londonból áttelepítendő tevékenységeket.

Írország is lehetséges helyszín

Nem csak Frankfurt népszerű célpont, Dublin is nagy reményeket fűzött ahhoz, hogy sikerül átcsábítania bankokat Londonból.

Közéjük tartozik a Bank of America-Merrill Lynch, a Royal Bank of Scotland, a Barclays és a Morgan Stanley.

Írország emellett jelentős vonzerőt gyakorol az alapkezelői ágazatra is. A dublini központú befektetési társaságok által kezelt tőke 2003-ban 500 milliárd euró, tavaly már 3800 milliárd euró volt.

Londoni pénzügyi elemzők is borúlátóan ítélik meg a City kilátásait, különös tekintettel arra, hogy a brit kormány tervei szerint Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével kilépne az Európai Unió egységes belső piacáról is.

Egyes elemzőházak szerint ez azzal fenyeget, hogy

a londoni bankok elveszíthetik szolgáltatásnyújtási engedélyeiket az euróövezetben.

Dublin is népszerű a távozó bankok körében. Forrás: Tóth Judit

Az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég szerint a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna, 18-20 milliárd font (6500-7200 milliárd forint) bevételkiesést és

31-35 ezer munkahely megszűnését okozná a londoni pénzügyi szolgáltatási szektorban.

Ez azonban csak a közvetlen hatás lenne, a tovagyűrűző másodlagos hatások miatt még további 14-18 milliárd font bevétel és 34-40 ezer munkahely kerülhet veszélybe.