Ezeket a helyeket rohanták meg tavaly a turisták

2017.03.23. 14:15

Tavaly leginkább a devizák gyengülése és a terrorveszély turbózta fel a turisták költéseit világszerte. Sem a hideg, sem a politika nem tartotta vissza a nyaralókat.

Irány Mexikó

A külföldi látogatók 24 százalékkal több pezót költöttek Mexikóban tavaly, mint előtte, olvasható ki a WTTC adataiból. Az ország turizmusa jól járt azzal, hogy gyengült a pezó, ezért a hotelszobák árai és az egész utazási csomag jóval olcsóbb lett a külföldiek, főként az amerikaiak számára. A árfolyam nagyot esett Donald Trump amerikai elnökké választása után. Trump bejelentette, hogy falat építtet a határra, és a vámmentes kereskedelmi egyezmény, a NAFTA újratárgyalását is kilátásba helyezte. 

AcapulcoForrás: NOTIMEX/Adriana Covarrubias

Ennek dacára a mexikói turizmus tovább erősödött, miután a külföldi turisták 382 milliárd pezót, 20,1 milliárd dollárt költöttek 2016-ban. A politikai szálat figyelmen kívül hagyva Mexikóra fényesen süt a nap.
Leghíresebb fesztiváljuk, a Mexikó Cityben minden októberben megrendezett halálnapi fesztivál a legújabb James Bond-filmben, a Spectre-ben is megjelent.


Izland folytatta

menetelését a turizmusban. A legészakibb sziget lakói szívesen látják azokat a turistákat, akik a hideg és a barátságtalan időjárás ellenére is idelátogatnak. A turisztikai költések izlandi koronában számolva 27,5 százalékkal bővültek tavaly. Ez komoly lökést adott a gazdaságnak, amely öt százalékkal nőtt tavaly az IMF adatai szerint.

IzlandForrás: Origo

Izland magas színvonalú kampányokkal és speciális utazási ajánlatokkal csábította a turistákat. A transzatlanti járatoknál olyan átszállásokat ajánlottak a légitársaságok, amelyek magukban foglaltak néhány napos izlandi tartózkodást. Ráadásul

a korábbi egyeduralom után az Iceland Air mellett fapados társaságok is elkezdtek Izlandra repülni, így egyrészt sokkal olcsóbbak lettek a jegyek, másrészt jóval több turistát tudnak szállítani a járatok.

Az északi fény ígérete és a bálnafigyelés segített az országnak, hogy 373 milliárd koronát, azaz 3,4 milliárd dollárt költsenek a turisták.
Ha Aphroditének jó volt...
A Földközi-tenger keleti részén fekvő Cipruson a nyaralók 17 százalékkal többet költöttek tavaly, mint 2015-ben, 2,6 milliárd eurót, vagyis 2,8 milliárd dollárt.
A turisták egyebek mellett azért döntöttek a sziget mellett, mert számos más európai helyszínhez képest sokkal kisebb a terrorveszély.Franciaországban például a támadások következtében hét százalékkal csökkentek a költések.

CiprusFotó: Faluhelyi Fanni

Ciprusnak igencsak jól jön a felértékelődés – jellemzően egyébként a déli, mediterrán szigetek, de Kelet-Európa városai is keresettebbek az alacsonyabb terrorveszély miatt. A pénzügyi válság kezelésében annak idején azt a megoldást választották, hogy befagyasztották a befektetők számláit – tipikusan orosz magánbefektetők buktak így sokat a válságkezelésen, akik emiatt és az orosz gazdaság lejtmenete miatt el is hagyták az országot jó időre. Ciprus turizmusa így komoly veszteséget szenvedett.

Egzotikum fillérekért
Azerbajdzsán, Oroszország és Irán szendvicsében a Kaszpi-tenger partján, 71 százalékkal növelte turizmusból származó bevételeit 2016-ban. Mint Mexikó esetében, ez is javarészt annak köszönhető, hogy a gyengébb árfolyam felhajtotta az iparágat. Az azeri deviza 2015-ben és 2016-ban végbement gyengülése jelentősen leverte az árakat a külföldi turisták számára – magyarázta Rochelle Turner, a WTTC igazgatója.

Az ország 4,6 milliárd manat, 2,7 milliárd dollár bevételt ért el a külföldi turisták költései révén. Azerbajdzsán előtérbe tolta a turizmus fejlesztését, hogy így vészelje át az olajár esése miatt elszenvedett veszteségeit. Ennek érdekében jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre és javították a turistavízum rendszerét is.
Az ország gazdasága ezzel együtt is 2,4 százalékkal zsugorodott tavaly.