Az amerikai bankok lenyomják a világot

JP Morgan bank központ New York
A JP Morgan bank központja New Yorkban
Vágólapra másolva!
Amellett, hogy tavaly nem történt trónfosztás a befektetési bankok globális versenyében, az látszik, hogy az első öt helyezést simán viszik az Egyesült Államok pénzintézetei. Ez pedig arra is rávilágít, hogy az európai bankok továbbra is erősen küzdenek a nehézségeikkel.
Vágólapra másolva!

A JPMorgan tavaly megőrizte vezető helyét a világ befektetési bankjai között, de az első öt helyezést is gond nélkül besöpörték az amerikai pénzintézetek – idézi a Reuters a Coalition elemzését. A listavezető JPMorgan kereskedelemből, összeolvadásból, felvásárlásból, valamint egyéb befektetési banki tevékenységekből 25,2 milliárd dolláros bevételre tett szert, ami 11 százalékos erősödést jelent a 2015-ös számhoz képest.

Ezzel együtt az egyik nagy amerikai versenytársnak számító Citi tavaly (a Goldman Sachs mellett) megosztva második lett, felkapaszkodva ezzel az egy évvel korábban elért megosztott harmadik helyről. Azzal pedig, hogy a Morgan Stanley meg tudta védeni az ötödik helyezését,

az első öt helyet az amerikai bankok húzták be.

Két évvel korábban a Morgan Stanley még a Deutsche Bankkal osztozott az ötödik helyen. A negyedik helyre egyébként a Bank of America Merrill Lynch futott be.

Európai remények

Ennek eredményeként mára az amerikai bankok a teljes befektetési banki bevételi torta kétharmadát tudhatják magukénak, miközben

a rés folyamatos tágul 2011 óta, amikor az amerikai és az európai pénzintézetek még durván 50-50 százalékos arányt tudtak felmutatni.

Ez a trend azonban még megfordulhat.

Javulást várnak az európai bankoktól Forrás: AFP/Daniel Roland

Az európai bankok ugyanis tavaly igen jelentősen alulteljesítettek, ami nem valószínű, hogy megismétlődik – jelezte Amrit Shahani, a Coalition kutatási igazgatója. Hozzátette, arra számítanak, hogy az európai bankok idén javulást mutatnak majd, noha igen alacsony bázisról. Ezzel együtt pedig megtarthatják, illetve javíthatják is a piaci részesedéseiket.

A második félévre felpörgött a világ

A globális nagybankok igencsak nehéz körülmények között futottak neki 2016 elejének, ahogy a Kínával kapcsolatos aggodalmak, illetve a nyersanyagárak mélyrepülése nyomás alá helyezte a globális piacokat. Következésképpen az első hat hónap során 15 százalékkal zsugorodtak a bevételek, ami a legrosszabb féléves teljesítményt jelentette a 2008-as válság óta.

A JPMorgan részvényének alakulása Forrás: Investing.com

Ezt követően viszont

az év második felében jelentősen felpörgött a kereskedés,

ami két alapvető sokknak volt betudható. Először a britek megszavazták az Európai Unióból való kilépést, majd Donald Trumpot amerikai elnökké választották. A bankok bevételei pedig követték az emelkedő piaci volatilitást. Ezt támasztja alá, hogy az amerikai pénzintézetek második féléves bevételei már 37 százalékkal 24,6 milliárd dollárra bővültek.

Végigtekintve a listán az látszik, hogy a Deutsche Bank és a Credit Suisse nehézségei, illetve a még futó átalakítási programok, éreztették a kellemetlen hatásaikat. Az előbbi vállalat a hatodik, míg az utóbbi a nyolcadik helyre csúszott vissza az összesített listán.

Voltak azonban olyan cégek is, melyek erősíteni tudták pozícióikat. A Morgan Stanley, a Citi, a Barclays, valamint az HSBC egyaránt javuló eredményt mutattak.

Bevételek és meglepetések

A részletekből kiderül, hogy

az összesített lista élén végzett JPMorgan bevételének legnagyobb részét (14,3 milliárd dollár) hazai pályán hozta össze,

ahogy az amerikai működési bevételei 10 százalékkal izmosodtak éves alapon. Ezzel együtt viszont az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) térségben is 10 százalékkal, 7,7 milliárdra tudta bővíteni a működési bevételét a cég. Az EMEA régióban egyébként a Deutsche Bank és a Goldman Sachs futott be a második helyre, ahogy az utóbbi pénzintézet feljebb tudott lépni egy helyezést 2015-höz képest.

A legnagyobb változás azonban az ázsiai csendes-óceáni térségben volt tapasztalható, ahol a JPMorgan a 2015-ben elért megosztott ötödik helyről tavaly az élre tört. A bank tavalyi bevétele itt megegyezett a Deutsche és a Citi 2015-ben elért 3,3 milliárd dollárjával, amellyel akkor megosztva elsők lettek.