A józan logika mentén jobbnak tartott befektetési lehetőség nem mindig kapja meg a neki járó figyelmet és elismertséget a valóságban. Most viszont megtört a jég az önkéntes nyugdíjpénztárakkal, ugyanis egy konferencián a biztosítási szakma nagyobbik része a nyugdíjbiztosítás helyett a pénztárakra szavazott.

Nem férhet kétség hozzá, hogy ha ma nyugdíjcélú megtakarítást akarunk indítani, akkor a legtöbb ember igényeinek az önkéntes nyugdíjpénztár fele meg. Miért is mondjuk ezt? Mert: 1) kis összeggel elindítható 2) a befizetésekre 20 százalékos (maximum 150 ezer forintos) állami támogatás jár 3) a befektetéseket helyettünk kezelik és mindezt 4) alacsony, 1 százalék alatti költséggel.

Akinek még kérdése lenne afelől, hogy melyik termék lehet számára a legjobb, annak találtunk egy nagyon érdekes és tanulságos ábrát. A Portfolio Biztosítás 2017 konferenciáján a biztosításszakma képviselőit megkérdezték többek között arról, hogy melyik nyugdíjcélú megtakarítást tartják a legjobbnak.

Nem mindeegy, hogy milyen nyugdíjcélú megtakarítást választunkForrás: 123RF

A válasz egyértelmű volt, a négy felsorolt lehetőség közül az önkéntes nyugdíjpénztár nyert a maga 37 százalékos arányával, míg a második helyen a vegyes nyugdíjbiztosítás végzett. A unit-linked életbiztosításokat megelőzte a rangsorban a nyugdíj-előtakarékossági számla.

A kommentárokból az derült ki, hogy a biztosítók – érthető módon – a több termék kombinációját tartják a legjobbnak. Viszont, ha nincs havi több tízezer forintunk takarékoskodni, vagy csak egyszerűen egy termék mellett tennénk le a voksunkat, akkor a nyugdíjpénztárak a befutók.

 Azért sem lehet az eredménnyel vitatkozni, mert az önkéntes nyugdíjpénztárak díjterhelése töredéke a nyugdíjbiztosításokénak (3-5 helyett 1 százalék alatti). Az viszont felettébb meglepő végeredmény, hogy a vegyes biztosításokat olyan sokan jelölték meg, hiszen a garantált kifizetést adó termék drágább még a befektetési egységhez kötött biztosításoknál is.

Amennyiben, ha a költségekre érzékenyek vagyunk, akkor a sorrend a következőképpen alakulna:

  1. nyugdíj-előtakarékossági számla
  2. önkéntes nyugdíjpénztár
  3. unit-linked életbiztosítás
  4. vegyes nyugdíjbiztosítás

A NYESZ előnyét viszont csak kevesen élvezhetik, hiszen ahhoz magas szintű pénzügyi ismeretek szükségesek. A befektetések kiválasztásánál senki sem lesz a segítségünkre, csak magunkra számíthatunk, így a befektetési kockázat is teljes egészében a miénk. Pontosan ezért a legtöbbek számára ez nem valós alternatíva. 

Ellenőrizze nyugdíj kalkulátorunkkal, hogy ha már mától félretenne, akkor mekkora összegből gazdálkodhatna, az állami támogatással együtt!