Fokozottan ellenőrzik a brazil húsokat a magyar határon

brazil húsbotrány
(FILES) This file photo taken on March 21, 2017 shows packs of previously frozen Brazil chicken legs stacked on a trolley shortly after a member of staff cleared them from the shelves of a supermarket in Hong Kong, after Hong Kong's Centre for Food Safety said it had temporarily suspended the import of frozen and chilled meat and poultry from Brazil. Hong Kong said March 24, 2017 it would recall Brazilian meat from 21 processing plants under investigation over a rotten meat scandal. The city, which is the biggest market for Brazilian beef, already issued a ban on all meat imports from the country earlier this week. / AFP PHOTO / ANTHONY WALLACE
Vágólapra másolva!
A Brazíliából érkező hústermékek fokozott vizsgálatát rendelte el Bognár Lajos országos főállatorvos. A lépésre azért volt szükség, mert a brazil hatóságok súlyos szabálytalanságokat tártak fel a múlt héten az ország legnagyobb húsfeldolgozó vállalatainál.
Vágólapra másolva!

Fontos döntést hozott a Földművelésügyi Minisztérium. A szaktárca úgy döntött, hogy

fokozottan fogják vizsgálni a Brazíliából érkező húsokat.

Ez azok ellenére szükséges, hogy Magyarországra az utóbbi két évben csak két szállítmány érkezett közvetlenül Brazíliából, de nem az érintett létesítményekből.

A brazíliai szövetségi rendőrség 21 létesítményében tartott ellenőrzést, mert az élelmiszerek minősége rossz minőségű volt.

Konkrétan elfogadhatatlan minőségű vagy szalmonellával fertőzött húst adott el szerte a világban éveken át.

Az érintett létesítmények közül 4 rendelkezett exportjogosultsággal az Európai Unió területére is, baromfihús és marhahús termékekre.

Brazil csirkecombokat dobnak ki egy hongkongi szupermarketben. Forrás: AFP/Anthony Wallace

A súlyos botrány miatt az Európai Unió és egy sor ország, köztük

Kína, Japán, Mexikó, Chile, Kanada és Svájc

részben vagy teljes egészében betiltotta a Brazíliából származó hús importját.

Brazília a világ egyik legnagyobb hústermelő országa, és a kormány erősen számított az agrárgazdaságra a két éve tartó recesszióból való kilábalásban.

Tavaly 6,9 milliárd dollár értékű szárnyast és 5,5 milliárd dollár értékű marhahúst exportáltak brazil húsfeldolgozó vállalatok.