Újra bankpánik fenyegeti Görögországot

Greece Görögország EU
An EU and a Greek flag wave above the ancient temple of Parthenon atop the Acropolis hill in Athens on July 7, 2015. Eurozone leaders will hold an emergency summit in Brussels on July 7 to discuss the fallout from Greek voters' defiant "No" to further austerity measures, with the country's Prime Minister Alexis Tsipras set to unveil new proposals for talks.. AFP PHOTO /ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
A görögországi betétek kiáramlása arra késztette az ország jegybankját, hogy megemelje a bankok számára elérhető sürgősségi likviditási keretet. A bankszanálási folyamatban beálló patthelyzet pedig újra azzal fenyegeti a megtakarítókat, hogy a 2015-ös válsághoz hasonlót élhetnek át.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank jóváhagyta a görög jegybank azon kérését, hogy 46,6 milliárd euróra emelje a bankok számára elérhető sürgősségi likviditási segítség (ELA) plafonját – írja a Bloomberg. A 400 milliós emelés a görög bankok likviditásának javulását jelenti, figyelembe véve a magánszektor betétinek áramlását – hangsúlyozta az athéni jegybank.

Ebben az évben – múlt csütörtökig – összesen 3,6 milliárd eurónyi betétkiáramlást könyvelhetett el Görögország a Bloomberg forrásai szerint. A háttérben részben a külföldi bankokba kitelepített tőke áll.

Likviditási gondok

Ez volt az első alkalom, hogy 2015 szeptembere óta a görög jegybanknak fel kellett emelnie likviditási plafont. Akkor ugyanis a központi bank elkezdte csökkenteni a szintet, ahogy a megtakarítók egyre nagyobb bizalommal kezelték a bankok állapotának javulását. Ezt támasztja alá, hogy

2016-ban Görögország pénzügyi szektora nettó beáramlást könyvelhetett el.

Újra gondok lehetnek a görög bankokkal Forrás: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ráadásul a mostani lépés azért is különös, mert a görög jegybank éppen két héttel ezelőtt csökkentette a plafont 100 millió euróval.

Kockázatos jövő

Mindeközben a görög bankmentési ellenőrök és az ország pénzügyminisztere eddig nem tudtak sikeres megegyezésre jutni Görögország sürgősségi hiteleivel kapcsolatban.

A patthelyzet azzal fenyeget, hogy az ország képtelen lesz kifizetni az esedékes adósságait ezen a nyáron.

Ez a bizonytalanság pedig már a gazdasági aktivitásra is rányomja a bélyegét, és azzal a kockázattal jár, hogy eltűnnek az idei talpra állás reményei.

Noha az ELA a büntetőkamat miatt megemeli a bankok hitelezési költségeit, illetve a plafon kitolása növelheti a bizonytalanságot, mégis amennyiben fokozódnak a likviditási problémák, úgy Görögországnak esetlegesen meg kellene szigorítania a 2015-ben bevezetett tőkekontrollokat.