Több száz cég igényelt már a 30 milliárdos uniós hitelből

mobil telefon mobiltelefon kkv kisvállalkozás számítógép laptop
Creative businesswoman gesturing at computer in office.
Vágólapra másolva!
Több mint 700 cég érdeklődött a Budapest Banknál a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célzó európai uniós hitelprogramok (GINOP 8.3.1-16 és VEKOP 1.2.3-13) iránt. Az összes befogadott hitelkérelem alapján a fenti programokban a Budapest Banknál 27,5 milliárd forint összegben igényeltek kölcsönt a vállalkozások. Az összesen 70, illetve 3,7 milliárd forint keretösszegű hitelprogramok keretében mindössze 10 százalékos önerő biztosítása mellett, 0 százalékos kamattal juthatnak hitelhez a kkv-k. 
Vágólapra másolva!

A kereskedelmi banki gyakorlathoz képest enyhébb hitelfedezeti elvárásoknak leginkább a kis cégek örülhettek:

a befogadott hitelkérelmek több mint fele (54 százaléka) a 0 és 200 millió forint éves árbevétellel rendelkező mikrovállalkozásoktól érkezett.

A versenyképességi hitelprogramok nagy előnye, hogy ezekből akár kezdő vállalkozások is forráshoz juthatnak: a hitelkérelmek mintegy 15 százalékát 2015 januárja után alakult cégek adták be, és a kérelmezők között felülreprezentáltak voltak azok a cégek, amelyek kereskedelmi banki szempontból kevésbé hitelképesek. A Budapest Bank adatai szerint a versenyképességet célzó programok elérték azon céljukat, hogy azokat a vállalkozásokat támogassák, amelyek életképességük és jövedelemtermelő képességük ellenére piaci alapon nem vagy csak jelentősen drágábban jutnak forráshoz.

Leginkább a kisebb vállalkozások mozdultak rá az új uniós hitelkeretre Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

A Budapest Banknál a vállalkozások átlagosan 84 millió forintos hitelt igényeltek. A 150 millió forint feletti hitelkérelmek aránya elenyésző.

A legmagasabb összegű hitelkérelmek a Közép-magyarországi és az Észak-alföldi régiókból érkeztek, átlagosan 106 millió forint összegben,

míg a legalacsonyabbak a Dél-dunántúli régióból, átlagosan 38 millió forint összegben. (Mivel a hitelkeretek nagyobb részét adó GINOP megkötése szerint a finanszírozott projektek a Közép-magyarországi régión kívül valósulhatnak meg, az itteni vállalkozások vidéki telephelyükön vagy fióktelepükön valósítják meg tervezett beruházásukat.)

Forrás: Budapest Bank

A beadott hitelkérelmek 35 százalékban a szolgáltató szektorban tevékenykedő vállalkozásoktól érkeztek. A kérelmek 25 százaléka a kereskedelmi, 18 százaléka a feldolgozóipari, 13 százaléka az építőipari, 5 százaléka a turizmusban aktív cégektől érkezett. (Mivel a jelenlegi ciklusban a vissza nem térítendő támogatások fő célcsoportja a feldolgozóipar, így a többi iparág szereplői elsősorban a kkv-k versenyképességének növelését célzó programokban tudnak uniós forrást igényelni.)

A legmagasabb összegű hitelkérelmek a feldolgozóipari cégektől érkeztek, átlagosan 124 millió forint összegben,

míg a legalacsonyabb összegű hiteleket a turizmusban tevékenykedő vállalkozások igényelték, átlagosan 42 millió forint összegben.

Forrás: Budapest Bank

A Budapest Bank már az előző európai uniós programozási időszakokban is segítette ügyfeleit a forráshoz jutásban, az új ciklusban pedig az MFB pályázatán nyertes konzorcium tagjaként vállalta, hogy saját fiókhálózatán belül, az MFB Pontok arculatával megkülönböztetett fiókokban közvetíti az uniós hiteltermékeket.