Tovább vághatnak az olajhatalmak

olaj iraq arbil erbil hewler UNREST ISIS ISIL energy FUEL Conflicts MIDDLE EAST khabat supply OIL refineries SQUARE FORMAT
ARBIL, IRAQ - JUNE 17: Erbil Refinery in Khabat of Iraq, 40 km west of Erbil city, supply fuel since the attacks of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) cause a recent fuel shortage in Iraq, June 17, 2014. (Onur Coban - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Néhány olajnagyhatalom tovább csökkentené a kitermelését, mivel úgy látják, hogy jelenleg még mindig túl sok időre van szükség ahhoz, hogy a piac felszívja a felhalmozódott készleteket. Mindeközben az amerikai kitermelés lendülete is veszélyezteti a piaci stabilitást.
Vágólapra másolva!

Öt OPEC tagállam és Omán állt be az ötlet mögé, amely szerint meg kellene hosszabbítani a januárban életbe léptetett kitermelés-csökkentési megállapodást. Az államok miniszterei most hétvégén találkoztak Kuvaitvárosban, és arra kérték az OPEC-et, egy hónapon belül fogalmazzon meg egy javaslatot a kínálatcsökkentés meghosszabbítására – írja a Bloomberg. Az OPEC tagállamok közül Venezuela, Irak, Algéria és Angola támogatja a tervet.

Ebben a hónapban Kuvait volt az első ország, amely jelezte, ki kellene terjeszteni az olajkitermelés visszafogását, mivel a készletek a vártnál nagyobb ütemben bővültek. Az OPEC és 11 vezető olajkitermelő állam egyébként tavaly állapodott meg abban, hogy csökkentik a termelést, aminek következtében a Brent típusú olaj ára 20 százalékot emelkedett 2016 utolsó öt hetében.

Amerikai hatás

A rali azonban ebben az évben megállt, mivel az amerikai kitermelés és az USA készletei is dinamikusan nőttek. Ezt támasztja alá, hogy a Baker Hughes pénteken közzétett adatai szerint

a működő amerikai fúrótornyok száma idén eddig minden héten emelkedett.

Fokozódik az olajpiaci nyomás Forrás: DreamsTime

Az OPEC miniszterei május 25-én találkoznak majd Bécsben, hogy döntsenek a kitermelés csökkentésének kitolásáról.

Tervek és korlátok

Ezzel párhuzamosan az orosz olajminiszter, Alexander Novak jelezte, egyelőre túl korai a kiterjesztésről beszélni, ezért áprilisig nem is érdemes elköteleződni semmilyen döntés mellett. Oroszországnak ugyanis több időre van szüksége ahhoz, hogy értékelje a piaci helyzetet – hangsúlyozta Novak.

Noha a kuvaiti olajminiszter közlése ellenére a hétvégi ülés záróközleményében végül nem szerepelt, hogy a felek hat hónapos kitolást javasolnak az OPEC-nek, a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint

a szervezetnek és partnereinek nem lesz más választásuk, mint folytatni a korlátozást.

Az OECD és az USA országainak olajkészletei ugyanis igen magasak, az olajár pedig vissza is tudott csúszni a hordónkénti 50 dolláros szint alá.

A Brent típusú olaj árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A szaúdi olajminiszter, Khalid Al-Falih egyébként korábban úgy nyilatkozott, a megkötött megállapodást fenntartják, amennyiben az olajkészletek továbbra is meghaladják az ötéves átlagot. A piaci helyzet vizsgálatának fontossága mellett azonban kiemelte a szereplők likviditási állapotát is mint amelyet a szervezet figyelemmel követ.

Ezzel együtt Irak jelezte, hogy Bagdad támogatja az egyezség kiterjesztését, de csak akkor, ha az OPEC és a többi állam is egyetért ezzel.