A szaúdiak még egy lépést tettek a nagy üzlet felé

olaj olajfinomítás Szaúd-Arábia
Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia végre csökkentette az olajiparára kivetett adó mértékét, lefektetve ezzel az alapokat a Saudi Aramco állami olajcég régóta várt tőzsdére lépéséhez. Ezzel a lépéssel ugyanis vállalat immáron megfelel a nemzetközi benchmarknak.
Vágólapra másolva!

A hivatalos tájékoztatás szerint az Aramcót terhelő adórátát 85-ről 50 százalékra csökkentette a szaúdi vezetés, amellyel a vállalat immáron egy vonalba került a nemzetközi benchmarkkal – írja a The Wall Street Journal.

A rendelet nem érinti azt a plusz 20 százalékos jogdíjat, melyet az Aramco a királyságnak fizet az olajeladásai után. Mindazonáltal

az adócsökkentés fontos lépést jelent az Aramco régóta várt tőzsdére lépése felé, melyet 2018 második felére terveznek.

A módosítás egyébként visszamenőleges hatállyal, január 1-től lép érvénybe.

Tekintve, hogy az új adószabályok a vállalatok méretén alapulnak, egyelőre kérdéses, hogy az Aramcón kívül egyáltalán lesz-e még olyan szaúdi olajcég, melyet érintenek a változtatások.

Nemzetközi vonzerő

Üzleti szempontból a változtatás lényege, hogy így a cég növelheti vonzerejét a nemzetközi befektetők szemében a nyilvánosan kereskedett olajtársaságok között. Az államnak pedig az adócsökkentés a leghatékonyabb eszköze, hogy növelje az Aramco árát, mivel a másik opció, az olajár befolyásolása, sokkal keményebb feladat lenne.

Mindazonáltal az adócsökkentés áldozatokkal is jár a királyság számára, mivel tavaly a kormányzati bevételek 62 százalékát adták az olajértékesítésből származó források. Ráadásul az olajár 2014-ben megindult esése már korábban arra kényszerítette az olajtól igencsak függő szaúdi vezetést, hogy visszafogja a beruházásokat.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa Forrás: Getty Images

Ezzel együtt a londoni Capital Economics elemzője, Jason Tuvey jelezte,

az Aramco adóterheinek csökkentése valószínűleg nem fogja befolyásolni Szaúd-Arábia napi pénzügyeit.

Ráadásul fontos, hogy bár a kormány most adóbevételektől esik el, ezt a későbbiekben pótolhatják az Aramco által a kormánynak kifizetett osztalékok. Amennyiben ugyanis az adók alacsonyabbak, a vállalat a profitjának nagyobb részét tudja osztalékfizetésre fölhasználni – tette hozzá.

Befektetett vagyonok

Miközben a szaúdi pénzügyminiszter, Mohammed Al-Jadaan jelezte, az adóváltoztatások elősegítik, hogy Szaúd-Arábia még több nemzetközi befektetést vonzzon, tudható, hogy az Aramco egy részének tőzsdére viteléből származó bevételek

a királyság vagyonalapját gazdagítják majd.

Az alap egyébként számos külföldi, az olajszektortól független területen fektetett be az elmúlt időszakban. A múlt évben például 3,5 milliárd dollárt fektettek az Uberbe, de a szaúdiak összeálltak a japán SofBankkal is, hogy létrehozzanak egy technológiai befektetési alapot, amely végül 100 milliárd dolláros lesz majd.