Madridba menekülnek a gazdag venezuelaiak

sma0981 Spain Spanish Fotografia Vue d'une ville cityscape Vue d'une rue 21 21e 21eme XXI XXIe XXIeme siecle Photographie Spagna Veduta di citta STREET Prisma Ventunesimo secolo Madrid 21 21th XXI XXIth century 21 21o XXi XXIo secolo Espagne Espagnol Espa
Le passage pieton de la "Gran Via". Madrid. Espagne 072-002266 ©PrismaArchivo/Leemage
Vágólapra másolva!
Egyre több gazdag venezuelai talál új otthonra Madridban.
Vágólapra másolva!

Egyre többen érkeznek a hanyatló gazdaságú dél-amerikai országból a spanyol fővárosba befektetni – közölte a Bloomberg. Venezuela szép lassan gazdasági és politikai káoszba süllyed, a tőke pedig menekül.

Például Madridba, de Miami is népszerű célváros. 2015-ben 50 százalékkal több venezuelai érkezett Spanyolországba, mint egy évvel korábban.

Ennél csak az ukránok tudtak nagyobb arányú növekedést produkálni náluk.

Spanyolország több okból is vonzó lehet a venezuelai tőkéseknek. Ugyanazt a nyelvet beszélik ott, mint otthon, a politikai helyzet relatíve stabil, a helyi ingatlanpiac pedig felszálló ágban van. A venezuelaiaknak eladott ingatlanok száma 17 százalékkal nőtt tavaly.

Itt is beszélnek spanyolul Forrás: PrismaArchivo/Leemage

„Minél rosszabb a helyzet Venezuelában, annál többet vásárolnak Madridban – mondta Alvaro Gonzalez de la Hoz, a drága ingatlanokra specializálódott Petrus Grupo Immobiliario igazgatója. – Itt biztonságban érzik magukat, meg vannak elégedve a helyi életszínvonallal, és persze beszélik a nyelvet is."

A legrosszabb

A venezuelai jegybank 2015 decembere óta nem közöl inflációs adatokat, de a Nemzetközi Valutaalap szerint hiperinfláció tombol az országban.

Becsléseik szerint csak idén 1600 százalékos volt az áremelkedés.

Helyi GDP-adatok szintén nem állnak rendelkezésre, egy washingtoni becslés szerint a venezuelai gazdaság 10 százalékot zsugorodott tavaly. Az élelmiszer gyakorlatilag hiánycikk lett az országban, és az energiaellátás is akadozik. Hatalmas a hiány gyógyszerekből is, a szükséges gyógyszereknek csupán 3 százalékával rendelkeznek, ezért gyakran a feketepiacról vagy külföldről szerzik be ezeket.