A lakások 9,7 százalékkal drágultak, az új lakások árai pedig 8,9 százalékkal nőttek tavaly az utolsó negyedévben, közölte a KSH. Az Ingatlan.com előrejelzése szerint idén folytatódik a drágulás, de lassabb tempóban. Jelenleg a használt családi házak országos átlagára 135 ezer forint négyzetméterenként, a lakásoké pedig 374 ezer forintot tett ki. Az új családi házaknál az országos négyzetméterár 326 ezer forintra, az új lakásoké 496 ezer forintra rúg.A használt lakások átlagosan 9,8 százalékkal, az újak pedig 8,9 százalékkal drágultak 2016 utolsó negyedévében éves összehasonlításban, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint.

Forrás: ingatlan.com

Balogh László, az Ingatlan.com szakértője a múlt évi adatokat értékelve hangsúlyozta: tavaly folytatódott a használt lakások piacán 2014 végén megkezdődött élénkülés, aminek lökést adott a múlt év elején elindított állami lakástámogatási rendszer, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK).Az új lakások piaca is felfutóban van: az idén 12-15 ezer új lakás épülhet, ami jelentős növekedés lenne a tavaly elkészült 10 ezer új lakáshoz képest.

A szakember közölte, hogy márciusban már jelentősen, több mint 20 százalékkal élénkült a keresleti és a kínálati oldal is. Az Ingatlan.com adatai szerint tavaly márciushoz képest a használt családi házak országos kínálati átlagára négyzetméterenként 3 százalékkal 135 ezer forintra, a lakásoké 6 százalékkal 424 ezer forintra nőtt.

Forrás: ingatlan.com

Az új családi házaknál az Ingatlan.com adatai szerint tavaly márciushoz képest 7 százalékkal, 300 ezer forintra nőtt országos szinten az átlagos négyzetméterár, az új lakásoké pedig 8 százalékkal, 496 ezer forintra emelkedett a kínálati piacon. A fővárosi új lakóingatlanoknál is folytatódott az áremelkedés az elmúlt egy évben: az új családi házak négyzetméterára 6 százalékkal 435 ezer forintra, a lakásoké pedig 8 százalékkal 618 ezer forintra nőtt.

Forrás: AFP/Saeed Khan

Balogh László szerint bár az árak lassuló tempóban emelkednek, a kereslet továbbra is erős mind a használt, mind az új lakóingatlanok piacán, amellett, hogy a kínálat is bővül. A szakember elmondta, hogy a korábbi évekhez képest visszafogottabb ütemben, de megmaradhat az áremelkedés.