Lakásvásárláson töri a fejét? Ezekért még külön kell majd fizetnie

2017.04.01. 15:28

Az ingatlanpiac megélénkülésével párhuzamosan sokan törik a fejüket ingatlanvásárláson, amit jól mutat, hogy az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt a saját használatra vásárlók aránya. A lakásvásárlás azonban nem egyszerű, sok intéznivalóval jár, és a lakás árán kívül még sok egyéb fizetnivaló is akad. Egy 15 millió forintos ingatlan esetében, ha hitelt is veszünk fel, a felmerülő költségek akár a 800-900 ezer forintot is elérhetik.

A közvetítőnek és az ügyvédnek is fizetünk

Ma a legtöbben már a különféle internetes oldalakon keresztül nézünk utána annak, amit meg szeretnénk vásárolni, és nincs ez másként az ingatlanoknál sem. Az ingatlankeresés során biztos támpontot nyújthat egy ingatlanközvetítő, mivel így számos ingatlan közül válogathatunk, és könnyen rátalálhatunk a megfelelőre. Ha ilyen módon sikerül kiválasztani álmaink lakását, annak költsége is van, ami valójában nem csak az eladót terheli.

Az ingatlanügynökként eljáró cég jutalékként akár az ingatlan vételárának 1,75–5 százalékát is elkérheti. Abban viszont szokott eltérés lenni, hogy ezt milyen mértékben fizeti meg az eladó, illetve mi a vevői oldalon. Ha azt vesszük alapul, hogy vevőként a díj felét kell kifizetnünk egy 15 millió forintos ingatlan vételénél, 262–375 ezer forintot is felemészthet a közvetítő jutaléka.

Ha megtaláltuk a megfelelő lakást, és az adásvételi szerződés megkötéséig is eljutottunk, még egy nagyobb költségtétel merül fel.

Ez pedig az ügyvédi munkadíj lesz, ami általában az ingatlan vételárának 0,5–1,5 százaléka szokott lenni, de esetenként változhat a díj pontos mértéke. Tehát az ügyvédi díj egy 15 milliós ingatlan esetében 75–225 ezer forint környékén mozog.

Emellett a földhivatalnál még egy kisebb, 6600 forintos fizetnivalónk lesz, amit azért szükséges teljesíteni, hogy az adott ingatlan a nevünkre kerülhessen.

Az illeték jelenti a legnagyobb költséget

Az ingatlanvásárlás során felmerülő legnagyobb költséget az illeték jelenti. A jelenlegi szabályozás értelmében ennek mértéke egységesen 4 százalék, függetlenül attól, hogy milyen ingatlanról van szó. Az illeték fizetésének alapját az ingatlan forgalmi értéke képezi, így ha egy 15 milliós ingatlant vettünk, 600 ezer forintot kell az adóhatóság felé megfizetnünk.

Számoljunk lakásvásárláskor a felmerülő egyéb költségekkel isForrás: Dreamstime

Viszont ha valaki egy éven belül ad-vesz ingatlanokat, akkor az újonnan vásárolt lakás és a régi ingatlan értékkülönbözete jelenti az illeték alapját, méghozzá úgy, hogy egy eladással egy vételt állíthatunk szembe.

Azonban több esetben nyílik lehetőségünk arra, hogy illetékkedvezményt érvényesítsünk, esetlegesen teljesen mentesüljünk a teher megfizetése alól. Röviden össze is foglaltuk a leggyakoribb eseteket:

  • Az egy éven belül eladott ingatlan esetében, amennyiben az újonnan vásárolt lakás alacsonyabb értékű, mentesülünk az illetékfizetés alól.
  • Az építési telek mentes az illetékfizetés alól, ha azon 4 éven belül lakóházat építünk.
  • Ha 35 év alattiak vagyunk, és első lakásunkat vesszük (15 millió forint alatt), akkor 50 százalékos illetékkedvezményben részesülünk.
  • A vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített (például a most felkapott lakóparkok, társasházak), 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás megvásárlása mentes az illetékfizetési kötelezettség alól.
  • Az otthonteremtési támogatás (csok) keretében igényelt támogatás levonható az illetékalapból.
  • Amire figyelni kell, hogy a lakás megvásárlása után 30 napon belül jelentsük be a vagyonszerzés tényét, mert különben mulasztási bírságot szabnak ki ránk! Amennyiben első lakástulajdonról van szó, lehetőség nyílik részletfizetésre is, amely alapján legfeljebb 1 év alatt havonta egyenlő részletekben tudjuk teljesíteni az illetéket. Ebben az esetben a 15 milliós lakás után a kedvezmény miatt 300 ezer forintnyi illetéket kell fizetni, amit havi 25 ezer forintos részletekben letudhatunk.

A hitelfelvétel is további költségekkel jár

Mivel nagyon kevesen rendelkeznek akkora megtakarítással, hogy a lakás teljes vételárát önerőből fedezzék, így lakáshitelt is szükséges felvenniük. Szerencsére ma a lakáshitelek már rendkívül alacsony kamat mellett érhetők el, a legolcsóbb lakáshitelhez 3 százalék körüli THM mellett is hozzájuthatunk akár átlagos jövedelemmel is.

Amennyiben lakáshitelt veszünk fel, a fenti díjak mellett további költségekkel is szükséges kalkulálnunk.

A lista igen hosszú, és előfordulhatnak akár nagyobb összegű díjak is, mint a közjegyzői díj, az értékbecslés, folyósítási jutalék vagy jelzálogbejegyzés. Így egy átlagos hitel induló költsége 113 ezer forint lehet, de legrosszabb esetben a 200 ezer forintot is eléri. Azonban az változó, hogy mely díjakat kell ténylegesen megfizetnünk, ugyanis a költségek nagy része egy megfelelő lakáshitel  választásával megúszható, és a bankunk kedvezményeket is adhat.

A legjobb lakáshitelre kíváncsi? A következő kalkulátor segítségével könnyedén megtalálhatja!