Megint rászálltak a Credit Suisse-re

2017.04.03. 15:03

Miután adóelkerülés és pénzmosás gyanújával egyszerre tartottak ellenőrzéseket a Credit Suisse londoni, párizsi és amszterdami irodáiban, a svájci bank kivette a vasárnapi brit lapokból a reklámjait. Ezekben ugyanis éppen az adóelkerülés és a pénzmosás ellen hirdetett zéró toleranciát.

Nagyszabású reklámkampányra készült a Credit Suisse a hét végi brit lapokban, de kénytelen volt visszavonulót fújni. A hirdetésekben ugyanis azt az üzenetet népszerűsítették volna, hogy

a svájci bank zéró toleranciát hirdetett az adócsalás ellen.

A zürichi székhelyű bank a mostani hirdetéseiben többek között azt is hangsúlyozta volna, hogy olyan ügyfelekkel szeretne üzletelni, akik befizették az adójukat".

MIndkét svájci nagybankot óriásbírsággal sújtották az amerikai hatóságok.Forrás: AFP/Fabrice Coffrini


Ez azonban most jóval inkább tűnhetett volna mosakodásnak, mintsem valódi vállalati politikának, a banknál ugyanis átfogó ellenőrzést tartottak a múlt héten, és a vád adócsalás és pénzmosás elősegítése volt.

Az egymással egyidejűleg zajló rendőrségi rajtaütéseket a bank londoni, párizsi és amszterdami irodáiban hajtották végre,

és az akció ismét megtépázta a második legnagyobb svájci bank renoméját.

A befektetők ugyanis emlékezhetnek még arra az 5,3 milliárd dolláros gigabírságra, amit a Credit Suisse-re vetett ki decemberben az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyfelek megtévesztése, valamint adócsalás és pénzmosás segítése miatt.

Az összegből 2,8 milliárd dollárt kell az átvert ügyfeleknek utalnia, a fennmaradó rész pedig maga a büntetés, amelyet a pénzügyi felügyeletnek, az amerikai igazságügyi minisztériumnak és a Fednek kell fizeti öt éven keresztül részletekben.

A vizsgálatok ismét előtérbe helyezték, hogy a svájci banknak azért kell az átvert ügyfeleit kárpótolnia, mert úgynevezett mérgező papírokat adott el nekik a válság előtt., vagyis olyan értékpapírokat, melyek a valóságban a vételár töredékét sem érték. Ezen kívül a Credit Suisse a szigorú svájci banktitokra hivatkozva nem adta ki gazdag üzletemberek adatait, akik az adózatlan jövedelmeiket a bankban fialtatták.

A bank 2014-ben bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádakban, ennek köszönhetően nem korlátozták tevékenységét az Egyesült Államokban.

A Bank of America kapta minden idők legnagyobb bankbírságát, 16,7 milliárd dollártForrás: AFP

Időközben pénzmosási és adóelkerülési ügyekben a banknak sikerült megállapodnia a német és az olasz bankfelügyelettel is.

Az eddigi összesítések szerint a legtöbb bankbírságot, 16,7 milliárd dollárt a Bank of America-ra, a JP Morganra pedig 13 milliárdot rótt ki az amerikai igazságügyi minisztérium.