Meglepte a spanyol külügyminisztert az a hangvétel, amelyet Nagy-Britannia tanúsított, miután kiderült, hogy Spanyolország vétójogot kaphat az Európai Uniótól a Gibraltárt érintő döntésekben az Egyesült Királyság kilépése után. Alfonso Dastis egy madridi fórumon reagált a brit politikusok hétvégi nyilatkozataira.

Theresa May brit miniszterelnök vasárnap közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: London soha nem engedi meg, hogy Gibraltár akarata ellenére más ország fennhatósága alá kerüljön. Ez még nem is lett volna akkora szám, ám ezt megelőzően a kormányzó Konzervatív Párt egyik volt vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Michael Howard párhuzamot vont a Gibraltár feletti brit szuverenitás és az Argentína által 1982-ben megszállt, majd a brit hadsereg által 77 napos véres háborúban visszavívott Falkland-szigetek brit fennhatósága között.

Gibraltár, majmok a sziklán, vagyis a vita tárgyaForrás: Origo/ Pálmai L. Ákos

Harmincöt évvel ezelőtt "egy másik női miniszterelnök (Margaret Thatcher) haderőt küldött a világ másik végébe, hogy megvédje brit emberek egy másik kis csoportjának szabadságát egy másik spanyol ajkú ország ellenében. (...) Teljesen biztos vagyok benne, hogy jelenlegi miniszterelnökünk is hasonló elszántságot tanúsít" Gibraltár ügyében - mondta Howard egy televízóinterjúban.

"Azt hiszem, hogy az Egyesült Királyságban valaki elveszítette a fejét, de ennek nincs semmiféle alapja" - fogalmazott a spanyol külügyminiszter reagálva a hétvégi eseményekre. Dastis a rendezvényen felszólalva is kitért arra, hogy

hiányolja a híres angol hidegvért Gibraltár ügyében.
Szerinte a spanyol kormánynak nem kell válaszolnia minden egyes észrevételre, amelyet "a mai vagy a tegnapi" brit politikusok tesznek ebben a kérdésben.

Mint mondta, nem kívánják nehezíteni a kapcsolatot az Egyesült Királysággal és Gibraltár lakosságával. A kilépési tárgyalásokat Brüsszelből irányítják majd, és mindenkinek az a vágya, hogy konstruktív és kölcsönösen előnyös megállapodás szülessen az EU és Nagy-Britannia között - tette hozzá.

Nincs szó a Gibraltár körül kialakult vita eszkalációjáról,

az pedig végképp nem lehetséges, hogy az ügynek bármiféle katonai vonatkozása legyen - reagált Theresa May brit miniszterelnök szóvivője a szócsatára. A Downing Street-i kormányfői hivatalban tartott sajtótájékoztatóján a szóvivő határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e brit haditengerészeti erő kivezénylése Gibraltár partjaihoz. "Ilyesmi nem lehetséges, és nem is fog megtörténni" - fogalmazott May szóvivője.

Fabian Picardo, Gibraltár önkormányzatának vezetője kijelentette: Gibraltár nem válhat alku tárgyává London és az EU tárgyalási folyamatában. Gibraltár a gibraltáriaké, és mi britek akarunk maradni" - fogalmazott. Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le a stratégiai helyen fekvő, jelenleg 30 ezer lakosú terület feletti felségjogról London javára, elvileg örökre, ám a spanyol kormányok az utóbbi évtizedekben rendre megkérdőjelezik a szerződés érvényességét.