Dobogósak lettünk a kiadott építési engedélyek számával

Vágólapra másolva!
A 2016-os összesített adatokat nézve a 215 százalékos magyarországi növekedés a legjobb érték Európában.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi szinten továbbra is kiemelkedő a magyarországi lakásépítési kedv. Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) friss adatai szerint a múlt év utolsó negyedében

Magyarországon 218 százalékkal nőtt a legalább kétlakásos társasházakra kiadott engedélyek száma az előző év azonos időszakához képest.

Ennél jobb eredményt Európában csak Litvánia tudott felmutatni, ahol 368 százalékos emelkedést következett be a múlt év utolsó negyedében. Az uniós átlag pedig 18 százalékos volt - idézi az ingatlan.com elemzése az Eurostat adatait. A teljes tavalyi évre vonatkozó adatok szerint Magyarország az első helyen áll: 215 százalékkal nőtt a legalább kétlakásos társasházakra kiadott engedélyek száma. Az uniós átlag a múlt évben pedig 13 százalékos növekedésről tanúskodik.

Az európai országok közül érdekesek az Egyesült Királyság számai: bár a brexit hatásait egyelőre nehéz pontosan megjósolni, az már a friss adatokból is látszik, hogy Nagy-Britanniában az uniós átlagnál visszafogottabb a lakásépítési kedv. 2016-ban 3,2 százalékkal nőtt a legalább kétlakásos társasházakra kiadott építési engedélyek száma az előző évhez képest, ami törést jelent brit lakáspiacon korábban látható dinamikus növekedéshez képest. 2013-ban ugyanis 10 százalékos, 2014-ben 29 százalékos, 2015-ben pedig már 33 százalékos volt a bővülés.

Hogyan fest a magyar piac?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a magyar adatokat értékelve közölte, hogy a kedvező eredményekre számítani lehetett, mivel nem csak a múlt év utolsó negyedében, hanem a korábbi negyedévekben is az európai élbolyban szerepelt a magyar lakáspiac a társasházépítési kedvet tekintve.

Az ingatlan.com új lakásokra létrehozott keresőoldala, a lakopark.ingatlan.com adatai szerint

jelenleg több mint ezer társasházfejlesztés van folyamatban, amelyek összesen több mint 15 ezer új lakást jelenthetnek a jövőben.

Várhatóan a folyamatban lévő fejlesztések kevesebb mint fele fejeződik be még az idén. Balogh László azt mondta, a piacon 15-20 ezer lakás elérhető, ám ezeknek csak egy része lesz beköltözhető állapotban egy éven belül. "Sok fejlesztő már akkor piacra dobja a lakásokat, amikor még el sem kezdődött az építkezés. A tervezett fejlesztések egy része pedig vélhetően meg sem valósul." - mondta a szakember. A már megkezdett társasházfejlesztések döntő részének közel 50 százaléka Budapest ad otthont. Győr-Moson-Sopron megye részesedése 13 százalékos, Baranya, Hajdú-Bihar, Csongrád és Veszprém megye pedig 4-7 százalékot mondhat magáénak.

A magyar lakásépítési kedv és az új lakások iránti kereslet is masszívnak mondható, azonban a korlátozott építőipari kapacitások, elsősorban a munkaerőhiány gátolhatják a növekedést a jövőben.

Ez a tényező pedig az árakra is hatással lehet.

A kereslet miatt ugyanis eleve emelkedő pályán van az új lakások ára, ám a munkaerőhiány miatt nagyobb kiadással lehet megvalósítani egy-egy fejlesztést, ezt pedig a beruházó érvényesíteni fogja a végső árakban.