Tovább hasítanak a feltörekvők

kína tőzsde részvény
A board shows the stock movements inside the Shanghai Stock Exchange in the Lujiazui Financial district of Shanghai on September 22, 2015. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
A jövőben is kitarthat a feltörekvő piacok ereje, miután a térség igen erős első negyedévet produkált. Ezzel pedig a régió továbbra is maga mögé szoríthatja az Egyesült Államokat.
Vágólapra másolva!

A feltörekvő országok és az USA közötti különbséget jól mutatja, hogy míg az egyik népszerű feltörekvő piaci tőzsdén kereskedett alap, az iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM) idén eddig 13 százalékot erősödött, és 674 millió dollárnyi tőkét vonzott, addig az amerikai S&P 500 ETF mindössze 5 százalékot tudott emelkedni – írja a CNBC.

Ráadásul egyes elemzők szerint ez a trend a közeljövőben is folytatódni fog. Richard Ross, az Evercore ISI elemzője kifejtette, az EEM tavaly novemberben gyorsan zátonyra futott, miután Donald Trumpot megválasztották amerikai elnöknek. Akkor az amerikai protekcionista gazdaságpolitika kilátásai tántorították el a befektetőket a feltörekvőktől. Mindazonáltal – teszi hozzá Ross – éves alapon egészen más irányt mutat az index.

Változó trendek

Ezzel együtt, ha 2012-ig visszamenőleg vizsgáljuk a mutatót, az látszik, hogy folyamatosan voltak a nagyobb ingadozások.

Azonban 2016 végén megnyílt az út az új csúcsok felé

– hangsúlyozta az elemző.

Az iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM) teljesítménye Forrás: Investing.com

A jelenlegi trendet támasztja alá az is, hogy az iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (IEMG), amely az EEM-nél nagyobb eszközállománnyal rendelkezik, viszont alacsonyabb díjakkal fut, és számos kisebb vállalatot is tömörít, idén több mint 6,6 milliárd dollárnyi tőkét gyűjtött. Az IEMG egyébként úgy emelkedett 2017-ben eddig 13,5 százalékot, hogy az EEM-hez hasonló országokban vannak kitettségei.

Feltörekvő lehetőségek

A feltörekvők kitartó erejére számít, Eddy Elfenbein, a Crossing Wall Street szerkesztője is, aki úgy véli,

jelenleg egy igen kedvező feltörekvő piaci sztorit láthatunk.

Az EEM egyébként olyan nagyvállalatokat is tömörít, mint a Samsung vagy az Alibaba.

Ráadásul az elemző hangsúlyozta, a kereskedési ciklusok alapvető átalakulásához évek kellenek. Éppen ezért Elfenbein úgy véli, jelenleg egy 3-5, vagy akár még hosszabb ciklus kezdetén vagyunk, ami azt jelenti – teszi hozzá – hogy érdemes lecsapni a feltörekvő piaci lehetőségekre.