Halogatják az esküvőt az amerikaiak

2017.04.06. 12:17

Míg harminc évvel ezelőtt a 25–34 év közötti amerikaiak több mint kétharmada már családot alapított, ma ugyanennek a korosztálynak több mint a fele szingliként él. A későbbi önállósodás egyik oka, hogy a tanulással töltött idő meghosszabbodott: egyharmaddal nőtt a felsőfokú tanulmányokat elkezdők, illetve a diplomások aránya. Ennek azonban nagy az ára: egy átlagos amerikai diákhitelesnek 37 ezer dollár (10,7 millió forint) adóssága van, amikor befejezi az egyetemet.

Halogatják az esküvőt és a gyerekvállalást az amerikaiak, és ebben nagy része van az oktatási rendszer megváltozásának is. A családdal és házassággal foglalkozó nemzeti kutatóintézet (NCMR) felmérése szerint

a mai 25–34 év közötti korosztály több mint fele egyedülálló, egyötödük pedig még 35 évesen is otthon lakik a szüleinél vagy nagyszüleinél.

Az 1980-as állapotokhoz képest ez óriási változást jelent: akkor ugyanez a korosztály kétharmad részben már megházasodott, és családot alapított, sőt minden nyolcadik már el is vált.

Ma öt fiatalból ketten vannak túl az esküvőn, és hét százalék tartozik az elváltakhoz.A Bloombergen ismertetett kutatás kiemeli, hogy a saját lakással vagy házzal rendelkezők aránya is jelentősen csökkent ebben a korcsoportban: az 1950-es években születettek 60 százaléka már fiatalon saját otthonába költözött, és gyereket vállalt, ez ma kevesebb mint 40 százalékra jellemző. A tanulmány megállapítja, hogy a két generáció közötti egyik legnagyobb különbség az oktatásban keresendő. Ma a fiatalok több mint kétharmada kezdte el a főiskolát, vagy már diplomát is szerzett, az 1980-as években ez az arány durván egyharmaddal kevesebb volt.

 

Forrás: AFP/PhotoAlto/Altopress/Eric Audras

 

A másik nagy különbség a diákhitelekből fakad.

Igaz, hogy manapság sokkal több fiatal részére elérhető a felsőfokú oktatás, de 44 millióan csak hitelből képesek fizetni a tandíjukat.

Ma egy átlagos diákhiteles 37 ezer dollár (10,7 millió forint) adóssággal kezdi az életét, ami késlelteti a családalapítást is. Az Egyesült Államokban egyre nagyobb problémát jelent, hogy a diákhitelesek negyede nem képes törleszteni, az összes diákhiteles adóssága pedig már 1300 milliárd dollárra rúg.