Halogatják az esküvőt az amerikaiak

College students chatting on stairs colleague STUDENT break college life hanging out chatting co-worker male college student group female college student hipster friend mid-adult woman young woman mixed age group african american ethnicity MAN WOMAN young
College students chatting on stairs
Vágólapra másolva!
Míg harminc évvel ezelőtt a 25–34 év közötti amerikaiak több mint kétharmada már családot alapított, ma ugyanennek a korosztálynak több mint a fele szingliként él. A későbbi önállósodás egyik oka, hogy a tanulással töltött idő meghosszabbodott: egyharmaddal nőtt a felsőfokú tanulmányokat elkezdők, illetve a diplomások aránya. Ennek azonban nagy az ára: egy átlagos amerikai diákhitelesnek 37 ezer dollár (10,7 millió forint) adóssága van, amikor befejezi az egyetemet.
Vágólapra másolva!

Halogatják az esküvőt és a gyerekvállalást az amerikaiak, és ebben nagy része van az oktatási rendszer megváltozásának is. A családdal és házassággal foglalkozó nemzeti kutatóintézet (NCMR) felmérése szerint

a mai 25–34 év közötti korosztály több mint fele egyedülálló, egyötödük pedig még 35 évesen is otthon lakik a szüleinél vagy nagyszüleinél.

Az 1980-as állapotokhoz képest ez óriási változást jelent: akkor ugyanez a korosztály kétharmad részben már megházasodott, és családot alapított, sőt minden nyolcadik már el is vált.

Ma öt fiatalból ketten vannak túl az esküvőn, és hét százalék tartozik az elváltakhoz.

A Bloombergen ismertetett kutatás kiemeli, hogy a saját lakással vagy házzal rendelkezők aránya is jelentősen csökkent ebben a korcsoportban:

az 1950-es években születettek 60 százaléka már fiatalon saját otthonába költözött, és gyereket vállalt, ez ma kevesebb mint 40 százalékra jellemző.

A tanulmány megállapítja, hogy a két generáció közötti egyik legnagyobb különbség az oktatásban keresendő. Ma a fiatalok több mint kétharmada kezdte el a főiskolát, vagy már diplomát is szerzett, az 1980-as években ez az arány durván egyharmaddal kevesebb volt.

Forrás: AFP/PhotoAlto/Altopress/Eric Audras

A másik nagy különbség a diákhitelekből fakad.

Igaz, hogy manapság sokkal több fiatal részére elérhető a felsőfokú oktatás, de 44 millióan csak hitelből képesek fizetni a tandíjukat.

Ma egy átlagos diákhiteles 37 ezer dollár (10,7 millió forint) adóssággal kezdi az életét, ami késlelteti a családalapítást is.

Az Egyesült Államokban egyre nagyobb problémát jelent, hogy a diákhitelesek negyede nem képes törleszteni, az összes diákhiteles adóssága pedig már 1300 milliárd dollárra rúg.