Az egyre jelentősebb exporttevékenysége miatt a Coca-Cola HBC Magyarország 2 milliárd forintért fejleszti dunaharaszti raktárbázisát, amely az ország legnagyobb tárolókapacitású élelmiszeripari létesítménye lesz.

A Coca-Cola HBC Magyarország a 28 országban jelen lévő, csaknem 600 millió fogyasztót kiszolgáló Coca-Cola HBC csoport legnagyobb exportőrévé lépett elő az elmúlt években. A társaság több mint 70-féle üdítőitala ma már 25 országba jut el.

A folyamatosan növekvő kivitel szükségessé tette a tárolókapacitások bővítését, így a cég 2 milliárd forintos beruházással 6500 négyzetméteres raktár építésébe kezdett dunaharaszti központjában.

Az új, 12 méter magas épületben 12 ezer raklapon összesen 8,4 millió liter termék fér majd el. A mostani bővítéssel a vállalat dunaharaszti bázisa lesz a legnagyobb élelmiszeripari raktár Magyarországon. Az építkezésen összesen 450 ember dolgozik, a létesítmény várhatóan idén júniusra készülhet el.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Minas Agelidis, a Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezetője a mai napon személyes találkozón tekintették át a cég és a hazai élelmiszeripar versenyképességi kérdéseit. Minas Agelidis azt mondta, a vállalat az elmúlt 5 évben 15 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, 2017-ben pedig további 5 milliárd forintnyi beruházást valósítanak meg.

Szijjártó Péter azt emelte ki, hogy a dunaharaszti gyártóbázis jelentős összegű adóbefizetéseivel nagyban hozzájárul nemzetgazdaság javuló teljesítményéhez. Emellett a vállalat több mint ezer embernek biztosít munkahelyet és megélhetést, valamint számos beszállítónak ad munkát.

A vállalat termékei előállításához kétharmad részben magyar alapanyagokat használ fel; a kupaktól, a magyar almán keresztül a GMO-mentes magyar kukoricából készülő cukorig. Csak az utóbbiból évente mintegy 4 milliárd forintért vásárol a cég. A vállalat 2012-ben, elsőként kötött stratégiai megállapodást a kormánnyal. Azóta a Coca-Cola HBC Magyarország árbevétele 87,5 milliárdról 100 milliárd forintra, az általa befizetett adó pedig 17,7 milliárdról 24,5 milliárdra nőtt.

A bővített raktár számokban
• A raktár mérete: 37 ezer négyzetméter – több mint 5 focipálya
• Raktárkapacitás: 48 ezer raklap, ami 33,6 millió liter készterméknek felel meg
• A raktár 32 ezer vevőt szolgál ki – a Magyar Posta után a Coca-Cola HBC Magyarország szállít a legtöbb címre közvetlenül
• A cég 2,5 millió raklapot mozgat meg évente, ez messze a legtöbb az országban. Ha a raklapokat leraknánk egymás után, kétszer elérnének Londonig.
• A targoncáik évente 150 ezer kilométert tesznek meg a raktárakban, ami 11 Budapest–Peking út oda-vissza.