A részvényesek elkaszálhatják a bónuszokat

The logos of Switzerland banking giants Credit Suisse and UBS are seen on December 5, 2014 in the city of Basel. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A Glass Lewis tanácsadócég azt javasolja a Credit Suisse részvényeseinek, hogy utasítsák el a bank javaslatát, melynek alapján a svájci pénzintézet 26 millió svájci frankot fizetne ki rövid távú bonuszok formájában az igazgatótanácsnak.
Vágólapra másolva!

Tekintettel arra, hogy a részvényesek mennyit veszítettek az elmúlt két pénzügyi évben, a jelenleg javasolt bónuszok teljesen alaptalanok – hangsúlyozza a részvényeseknek tanácsokkal segítő Glass Lewis. A javaslatról a bank az április 28-án esedékes éves találkozóján döntenek majd – írja a Bloomberg.

A svájci törvények egyébként előírják, hogy a részvényesek számára kötelező éves szavazást kell tartani a vezetők juttatásairól. Az országban azonban az adófizetők már 2008 óta igencsak nehezen viselik a bankárok kiemelkedően magas díjazásait.

Juttatások és teljesítmények

A Credit Suisse részvénye tavaly 33 százalékot veszített az értékéből. Az elmúlt időszakban a bank vezetése jelentős átszervezési projektet indított el, aminek eredményeként

az elmúlt évben mintegy 7 200 állás szűnt meg,

és a tervek szerint idén is több ezerrel vágnák vissza a dolgozói létszámot.

Ebben a környezetben a bank azt javasolja, 11,9 millió frankkal jutalmazzák Tidjane Thiam vezérigazgató munkáját. Emellett az igazgatótanács további tíz tagja számára terjesztettek elő átlagosan 5,9 millió frankot.

Tidjane Thiam, a Credit Suisse vezetője Forrás: Wikipedia.org, WEF

Jóllehet számos részvényes véli úgy, hogy Thiam jelenlegi programja hosszú távon hozzásegíti a bankot a talpra álláshoz, a Glass Lewis szakértői jelzik, a rövid távú kompenzációnak sokkal jobban kellene tükrözniük a részvényesek tapasztalatait.

Bankok és bankárok

A tanácsadócég egyébként már a pénzintézet tavalyi díjazási javaslatait is ellenezte. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy Thiam 2015-ben lemondott bónuszának egy részéről, amikor a bankot veszteség érte, részben éppen az átalakítási folyamatok miatt. A tavalyi veszteségek mögött viszont már igen jelentős részben a jogi eljárások során kifizetett bírságok álltak.

Ezzel párhuzamosan a bónuszok a Deutsche Banknál is problémát okoznak.

Számos vezető beosztású dolgozó távozik ugyanis a német hitelintézettől, miután a bank immáron a második egymást követő évben vágta vissza a juttatásokat.

A Deutsche januárban jelentette be a bónuszok csökkentését. Így viszont a bank egyre kevésbé tudja megtartani top menedzsereit, ami a Bloomberg információi szerint ebben a hónapban már igen intenzíven éreztetni fogja a hatását.