2020 után is lesz közös agrárpolitika

Vágólapra másolva!
Szinte biztos, hogy 2020 után is lesz közös agrárpolitika az Európai Unióban, azonban jelentősen átalakulhat, főleg a közvetlen támogatásoknál kaphat az eddiginél sokkal nagyobb szerepet a fenntarthatóság - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara  elnöke a Magyar Hírlapnak.
Vágólapra másolva!

A lap csütörtöki számában megjelent interjúban Győrffy Balázs hozzátette, szeretnék elérni a jövőben, hogy egyszerűbb legyen az agrárpolitikai rendszer, amelyben az egyre fontosabb környezetvédelem is helyet kap, valamint azt, hogy minden tagországba csaknem azonos hektáronkénti uniós támogatás érkezzen. Arra is lehet számítani, hogy egyre nagyobb hangsúly helyeződik a visszatérítendő támogatásokra - jegyezte meg.

Beszámolt arról, hogy 2020-ig 300 milliárd forint segíti az élelmiszeripart, amiből 200 milliárd forintot a mikro- és a kisvállalatok élelmiszer-feldolgozás fejlesztésére lehet fordítani. Kitért arra is, hogy az áfacsalás ellen az áfacsökkentés a leghatékonyabb fegyver, aminek nyomán bővül a kereslet és a magyar termékek aránya is. Ezért a kamara szorgalmazza az 5 százalékos áfakulcsot a zöldség, a gyümölcs, a kenyér, a péksütemény, a hal, a vadhús, a szarvasmarha, a méz, a sertésbelsőség, valamint az UHT és az ESL tej esetében is.