Háromheti mélypontra gyengült az euró a dollárhoz képest csütörtökön. Ez azután történt, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke kijelentette, hogy nem tartja szükségesnek a jelenlegi monetáris politikai irányvonal megváltoztatását.

Márciusban az euró árfolyama november óta nem látott szintre erősödött, átlépve az 1,09 dolláros szintet. Akkor a befektetők az EKB kormányzótanácsának ülése után tartott sajtótájékoztatón elhangzottakat úgy értelmezték, hogy 2018 elején lehetőség nyílik az uniós kamatemelésre.

Mario Draghi akkori nyilatkozatából ugyanis azt szűrték le, hogy az EKB már kevésbé tartja szükségesnek a gazdaság megtámasztását.

Csütörtökön Mario Draghi ennek mondott ellen, amikor úgy vélte, hogy az EKB monetáris politikája megfelel a helyzetnek,

a kamatok a jelenlegi vagy annál is alacsonyabb szinten maradnak hosszú ideig.

Az EKB elnöke szerint bár az euróövezet gazdaságát fenyegető kockázatok csökkentek, továbbra is szükség van a növekedést ösztönző jegybanki erőfeszítésekre.

Mario DraghiForrás: AFP/Daniel Roland

Korai lenne még győzelmet hirdetni

- mondta Draghi.

A felmérések azt mutatják, hogy negyedéves összevetésben

  • 0,6 százalékkal növekedhetett az euróövezet gazdasága január–márciusban,
  • miközben az éves infláció a zéró közeli szintről 1,5 százalékra gyorsult,
  • a munkanélküliségi ráta pedig 9,5 százalékra esett.

Mielőtt elkezdenénk változtatni monetáris politikánkon, elegendő bizalmat kell teremtenünk az iránt, hogy az infláció középtávú célszámunkkal azonos irányba halad, és ott marad kevesebb monetáris támogatással is - jelentette ki Draghi.

Draghi előadása után az euró árfolyama enyhe emelkedésről csökkenésre váltott, és napi minimumán háromheti mélységbe, 1,0629 dollárra esett.