Nincs messze a béke a kőolaj piacán

OPEC, olaj, kőolaj Horizontal The logo of the OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) is seen at the organization's headquarter on the eve of the 164th OPEC meeting in Vienna, Austria on December 3, 2013. Iran will "immediately" export mo
The logo of the OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) is seen at the organization's headquarter on the eve of the 164th OPEC meeting in Vienna, Austria on December 3, 2013. Iran will "immediately" export more crude oil once sanctions are lifted in the wake of the international deal to roll back its nuclear programme, the country's oil minister said. "Immediately we can" return to full export capacity of four million barrels per day, Iran Oil Minister Bijan Zanganeh told reporters ahead of OPEC's meeting on oil production in Vienna. AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN / AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN
Vágólapra másolva!
Míg a piac nagy része az USA kőolajtermelésének folyamatos bővülésére összpontosított, addig a Fidelity idei elemzői felmérésében az olaj iránt globálisan mutatkozó keresletet és kínálatot meghatározó tényezők, elsősorban a globális kőolajkészletek alakulását vizsgálta. Az eredmények rámutatattak, az ágazatban valószínűleg a piac által vártnál gyorsabb ütemben fog beállni az egyensúly.
Vágólapra másolva!

Sok elemző figyelt mostanában kizárólag az USA-ban történő eseményekre, így esetleg nem vette észre a világ más részein zajló fejlemények jelentőségét. A beruházások visszafogásának eredményeképpen a fúrási műveletek a világ minden táján háttérbe szorultak, a magas kitermelési költségű mezőket pedig lezárták, ami több országban a termelés jelentős csökkenését eredményezte.

Eközben a fogyasztók élvezhették az alacsonyabb árak előnyeit, aminek hatására 2015-ben és 2016-ban is jelentősen nőtt a kereslet.

Ahogy múlt az év, a piaci egyensúly helyrezökkenéséről szóló elméletbe vetett bizalom egyre nőtt a Fidelitynél, főleg az év közepétől, amikor elkezdtek apadni a globális kőolajkészletek.

Az OPEC kitermelési kvótája előbb-utóbb eredményt hozhat Forrás: AFP/Alexander Klein

Ahogy az OPEC korlátozásainak hatására valószínűleg egyre gyorsabban fogynak majd a globális kőolajkészletek, úgy a kőolajpiaci fundamentális adatok 2017 első felében vélhetően javulni fognak.

Az energiaipari tőkeráfordítások növekedése szinte kizárólag az USA palaolaj- és földgáziparának köszönhető,

mivel a világ többi részén az ilyen célra fordítható források idei szintje nagyobbrészt változatlannak mondható. A Fidelity a feltörekvő piaci energiaipari papírok helyett továbbra is az USA és Európa vállalatait részesíti előnyben, melyek közül jó néhánynak a mérlege továbbra is nyomás alatt áll.

Forrás: Fidelity

Az eredmények jól illusztrálják, hogy még ma is mennyire fontos a kőolaj ára a világgazdaság szempontjából – a nyersolaj árának emelkedése az egyik fő mozgatórugója annak az újabb ciklikus megélénkülésnek, melyre a vállalati adatok javulásából lehet következtetni, és amely pont az ellentéte annak, amire a 2016-os eredmények utaltak.

A korábbi évek alacsony kőolajárai nem csak az energiaipari vállalatoknak jelentettek súlyos terhet: a tovagyűrűző hatások számos egyéb ágazatot is szinte mozgásképtelenné tettek.

Vegyük például az általános ipari kitettséggel rendelkező vállalatokat – azokat a gyártókat, melyek a gépeiket nagy mennyiségben adják el más ipari vállalkozásoknak, és melyek képesek arra, hogy gyorsan irányt váltsanak. Első ránézésre az ilyen cégek nem függenek a kőolaj árától, mivel termékeiknek talán 5 százalékát értékesítik energiaipari vállalatok felé. De további 30-40 százalékot olyan vállalatoknak adnak el, melyek szintén olajipari vállalatok beszállítói.

A kőolaj árának emelkedésének meglepő haszonélvezői is lehetnek, olyan vállalatok, melyek nem közvetlen szereplői a kőolaj és a földgáz piacának.

De amikor a kőolaj ára esik, azt a más ágazatokban működő közvetlen és közvetett beszállítók is megérzik a bőrükön, amint ezt 2015-ben és 2016-ban is jól láthattuk.

Óvatos optimizmus

Mivel a jelenleg érvényben lévő OPEC- megállapodás hatására a kínálati egyensúly helyrebillenése töretlenül zajlik, az elemzők továbbra is óvatos optimizmussal tekintenek a kőolaj árának alakulására, de felhívják a figyelmet a távolabbi jövőt érintő kockázatokra is. Annak ellenére, hogy ma sok vállalat jobban tűri az alacsonyabb kőolajárakat, ha a jelenlegi konszenzusnál kedvezőtlenebb forgatókönyv valósulna meg, az súlyos csapást mérhetne a részvényárfolyamokra, és ez jelentős finanszírozási problémákat okozhatna a kőolajipari vállalatok számára.