225 milliárd forinttal nőtt az értékpapírok állománya

jegybanki alapkamat, MNB, Magyar Nemzeti Bank, Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületének főbejárata fölött ülő nőalak (Tóth István szobrászművész alkotása) az Európai Unió csillagos zászlójával
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank közlése szerint a belföldi értékpapírok forgalomban levő állománya piaci értéken 42 483 milliárd forintot tett ki 2017. február végén. Az állomány 225 milliárd forinttal nőtt január végéhez képest. Tavaly ilyenkor 39 822 milliárd forint volt ezen értékpapírok állománya.
Vágólapra másolva!

A jegybank a honlapján hétfőn tette közzé, hogy a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok állománya 360 milliárd forinttal nőtt. Ezzel ellentétben a tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapírok állománya 135 milliárd forinttal csökkent februárban.

Ez összesen 225 milliárdos emelkedést jelent.

A háztartások tulajdonában lévő állomány 77 milliárd forinttal, a pénzügyi vállalatoknál lévő állomány 334 milliárd forinttal emelkedett, a külföldiek értékpapír befektetései pedig

246 milliárd forinttal csökkentek a hónap során.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 204 milliárd forinttal nőtt februárban, és a hónap végén 26 819 milliárd forintot tett ki. A forintban kibocsátott papírok állománya 19 759 milliárd forint, a devizában kibocsátott papírok állománya

7060 milliárd forint volt február végén.

Magyar Nemzeti Bank épületének főbejárata fölött ülő nőalak Forrás: MTI/Jászai Csaba

A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán februárban jelentős tranzakció nem történt. Az árváltozás 56 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 20 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán egy papír járt le 346 milliárd forint értékben és három új sorozatot dobtak piacra összesen 23 milliárd forint összegben.

A lakossági kötvények nettó értékesítése 146 milliárd forinttal növelte az állományt.

A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy ki- és rábocsátások 145 milliárd forintot, a lejáró papírok 96 milliárd forintot tettek ki. A lakossági állampapírok kibocsátása továbbra is jelentős volt, februárban az értékesítés névértéken 522 milliárd forintot, a lejárat 330 milliárd forintot ért el.