Egy összeomlás menthetné meg a brit ingatlanpiacot

2017.04.11. 12:06

Tekintve, hogy a brit ingatlanárak már olyan magasak, hogy az már erőteljesen visszafogják a fizetőképes keresletet a szigetországban, a University of Reading közgazdászai szerint egy piaci összeomlás lehetne a reális, ám nem túl kedvező segítség.

Jóllehet sokan azon a véleményen vannak, hogy a kínálat felpörgetése megoldást jelenthetne a megfizethetőség problémájára a brit ingatlanpiacon, a kutatók úgy látják, ennek reális hatásai csak igen csekélyek lennének. A piaci korrekcióhoz szükséges építkezések ugyanis lényegében kivitelezhetetlenek – írja a Bloomberg.

Egy olyan permanens építkezési hullámra volna szükség,

amelyre még nem volt példa a történelemben – mondja Geoffrey Meen, Alexander Mihailov és Yehui Wang. A közgazdászok modellje szerint az ár/jövedelem arányok valószínűleg egy kínálati élénkítés nélkül is stabilizálódnának, noha ehhez egy nemkívánatos piaci összeomlásra volna szükség.

A helyzet drámaiságát mutatja, hogy jelenleg

Nagy-Britanniában a lakásárak átlagosan 7,6-szorosai az éves jövedelmeknek, ami igen durva emelkedés a 20 évvel ezelőtt mért 3,6-es szorzóhoz képest.

Egyre súlyosabb problémát jelentenek a brit ingatlanárakForrás: NurPhoto/Jay Shaw Baker

Az elmúlt két évtizedben ugyanis az ingatlanárak megtriplázódtak, simán lehagyva a bevételek növekedési ütemét.

Mindazonáltal a brit kormány jelenleg a kínálati élénkítésre szavaz, és még februárban jelezte, támogatja a lakásépítéseket, annak érdekében, hogy lenyomják az ingatlanárakat. Tekintve, hogy egy piaci összeomlás a kutatók szerint sem lenne éppen a legkedvezőbb megoldás, megjegyzik, olyan integrált lakáspolitikára volna szükség, melyben a lakhatási kérdés a jelenleginél sokkal fontosabb szerepet játszik.

Ezzel párhuzamosan egy másik tanulmány sokkal inkább a Londonból induló ingatlanbuborékokból vezeti le a két évtizede tartó áremelkedést. A Lancaster University elemzői emellett nem a keresleti és a kínálati oldal dinamikájában látják a jelenlegi trend alapját, hanem a jelzálogkamatokban, illetve az elérhető hitelekben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK