Az űrtől is eleshet Nagy-Britannia

galileo szatelitek
Fellövik a Galileo szatelitjei
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia a brexittel eleshet a 10 milliárd eurós Galileo műholdas navigációs rendszerrel összefüggő szerződésektől, ha az EU elfogadja a programról szóló legújabb feltételeket.
Vágólapra másolva!

Komoly bajba kerülhetnek a jövedelmező brit szerződések, ha az Európai Bizottság megkapja a jogot ahhoz, hogy felfüggessze a Galileóval összefüggő megbízásokat akkor, ha egy beszállító már nem az Európai Unió területén van bejegyezve – írja a Financial Times. Emellett a javaslat szerint bármely beszállító arra lenne kötelezhető, hogy fizesse vissza az Uniónak az összes vonatkozó költséget.

A jelenlegi aggodalmakra az ad okot brit kormányzati és üzleti körökben, hogy

az új tervezet lényegében úgy tagadná meg a brit hozzáférést az európai navigációs rendszerhez, hogy a szigetország még az EU tagállama.

A Galileo programhoz kapcsolódó szerződéseket ugyanis többéves kifutásra tervezték, és a friss javaslat szerint 2019 után bármikor azonnali hatállyal meg lehetne ezeket szüntetni.

Nehéz helyzetben

A szektor szereplői szerint ez a tervezet rendkívül megnehezítené a brit beszállítók részvételét a projektben. Az egyik vállalat szerint a már meglévő megállapodások potenciális ellehetetlenítése éppen ezért elfogadhatatlan. A tét pedig nem kicsi, mivel

a már futó tenderek nagyjából 400 millió eurót érnének a brit vállalatoknak.

A tervek szerint a Galileóhoz kapcsolódó szolgáltatások mindösszesen 6 milliárd eurónyi üzletet jelentenének 2025-ig.

Így fog kinézni a Galileo műholdrendszer, 2020-ig tervezik befejezni Forrás: ESA

Nem véletlen tehát, hogy már két érdekelt vállalat is jelezte, fontolgatják, hogy átteszik székhelyüket más uniós tagállamba Nagy-Britanniából, illetve olyan partnereket választanak maguknak, melyek biztosíthatják a hozzáférést a jövőbeni közbeszerzésekhez.

Célzott támadás?

Sokakban felmerül azonban a gyanú, hogy a javaslat kifejezetten Nagy-Britanniát célozza meg, annak érdekében, hogy

előnyben részesítse a kontinentális vállalatokat,

amelyeket nem érint ez a tervezet.
Noha az Európai Bizottság hivatalosan nem nyilatkozott az ügyben, a Financial Times forrásai szerint a valódi cél az, hogy az Unió megvédje a bizalmas információkat például olyan esetekben, ha egy brit cég összeolvadna egy EU-n kívüli ország – például Kína – vállalatával.

Eddig a Galileo már meglévő műholdjainak jelentős részét a brit SSTL konzorcium – amely az Airbus leányvállalata –, illetve a német OHB biztosította. Az Airbus mellett azonban több brit érdekeltségű céget is érinthet az új szabályozás. Ilyen a Qinetiq, a CGI vagy a Sciys.