Április 1-én hatályba lépett Indiában a szeszes italok árusítására vonatkozó új törvény. Ennek értelmében az autópályák fél kilométeres körzetében nem lehet alkoholt eladni. Az indiai kormány a balesetek számának csökkenését várja, viszont emiatt 10 milliárd dollárnyi bevételtől eshetnek el a vendéglátósok és a boltosok.

Szinte pánikszerű a hangulat Indiában egy új alkoholtörvény miatt, amelynek értelmében április elsejétől ki van tiltva az alkohol az autópályák mellől. 

Az intézkedést azért vezette be az indiai kormány, mert túl sokan haltak meg olyan közlekedési balesetben, amely ittas állapot miatt következett be. 

A rendelkezés december 31-i változata megtiltotta a boltoknak, hogy 

az autópályák 500 méteres közelében alkoholt áruljanak.  Azonban ezt március 31-én bármilyen figyelmeztető jel nélkül kiterjesztették a bárokra és éttermekre is. 

Dugó egy indiai autópályánForrás: The Times of India/Staff Photographer

Durva becslések szerint közel 10 milliárd dolláros bevételkieséssel számolhatunk” 

– mondta Rahul Singh, az indiai Nemzeti Étterem Szövetség szóvivője, amely szerint az intézkedés roppant kényesen érint hoteleket, éttermeket és különböző klubokat.

Az új törvény sokak szerint ellehetetlenít egy csomó kocsmát, mert minek menne be bárki egy olyan kávézóba, ahol ugyan sok mindent lehet kapni, csak épp kávét nem. 

A legérintettebb vidéknek a New Delhi és az Indira Gandhi Nemzetközi repülőtér mellett fekvő Gurgáon lehet, mivel a város bevételei jellemzően az autópályán áthaladó forgalomból származnak. 

Baleset egy indiai autópályánForrás: The Times of India/Sanjay Hadkar

Pozitívan látja a törvényt Prince Singhal, az Ittas Vezetés Ellenes Koalíció (CADD) alapítója.

A vezető szerint 60 ezer halálos baleset történik évente India autópályáin, és ezeknek több mint 70 százaléka hozható összefüggésbe az alkohollal. 

Az indiai utak a legveszélyesebbnek számítanak a világon. Azok ellenére, hogy törvény tiltja az ittas vezetést, ezt sokan figyelmen kívül hagyják.

Ennek eredménye az, hogy a világon 

minden tizedik halálos közúti baleset Indiában történik,  annak ellenére, hogy csak a Föld járműveinek 1 százaléka található az országban.