Vannak még 10 százalék felett teljesítő befektetések

Egyszerű, mégis működőképes takarékoskodási praktikák spórol persely család
Vágólapra másolva!
Pár évvel ezelőtt még alacsony kockázat felvállalása mellett is kiemelkedő hozamot érhettünk el, azonban mára ez a helyzet megváltozott. Ugyan az elmúlt években fokozatosan hozzászokhattunk az alacsony hozamokhoz, sokan még ma is 5-10 százalék körül hozó befektetést szeretnének. Gyűjtésünk alapján ugyan több 10 százalék fölötti 5 éves teljesítményű alapot is találtunk, azonban ennek elérése érdekében azt is be kellett vállalni, hogy a befektetés értéke 13 százalékot is ingadozhatott.
Vágólapra másolva!

Az emberek egy része még nem szokott hozzá az alacsony hozamokhoz, így továbbra is olyan ajánlatok után kutatnak, amelyek a mostani viszonyok között alacsony kockázat mellett irreálisnak számítanak. A Bankmonitor tapasztalata is az, hogy

az emberek rendszerint a 10 százalék fölötti hozamú befektetéseket keresik,

mivel sokak számára innen indulnának az értékelhető ajánlatok. Sokan azonban az elmúlt 5 évből indulnak ki, amikor még egy-egy kötvényalappal, viszonylag alacsony kockázat mellett csíphettek meg 10 százalék fölött hozó befektetést.

Azonban ma már ez a múlté. Olyan időszakot élünk, amikor már a pénzpiaci befektetési alapok egy része veszteséget termel a befektetőnek, és a kötvényalapok révén is csak 2-3 százalékos a várható hozam.

Azonban az ennél magasabb hozam elérése érdekében már igen nagy kockázatot kell vállalni.

A Bankmonitor készített is egy összeállítást, amin keresztül ez kristálytisztán látszik.

Ne legyenek irreális elvárásaink: a nagy hozam magas kockázattal is jár

A Bankmonitor összegyűjtötte azokat az alapokat, amelyek az elmúlt 5 év alapján a legjobb teljesítményt tudták felmutatni. Mintegy 200 befektetési alapból csak 19 alapot találtak, ami 10 százalék fölött hozott, míg az 5 éves teljesítmény alapján az összes alap átlagos hozama 5,8 százalék volt. Nem meglepő módon jórészt részvényalapokkal találkozunk a listán, míg összesen két abszolút hozamú befektetési alap és egy kötvényalap kapott helyet.

A táblázat alapján is látszik, hogy a régebben megszokottnak mondható hozamért cserébe ma már igen nagy kockázatot kell bevállalnia a befektetőknek. Az egyes alapoknál jól leírja a kockázatot, hogy az elmúlt 5 éves csúcshoz képest mekkora volt a maximális visszaesés, illetve mekkora volt a szórás. Utóbbi röviden azt mutatja meg, hogy az alap átlagos hozamához képest mekkora volt a múltban az ingadozás, tehát az ennyivel tért el pozitív vagy negatív irányban.

Érdemes hosszabb távra gondolkodni a befektetési alapok esetében Forrás: Thinkstock

Annak ellenére, hogy a 10 százalék fölötti hozamú alapok lett kiragadva,

a maximális visszaesés mértékében és a szórásban is igen nagy eltérések vannak az alapok között.

Sok mindentől függ, hogy mekkora lehetett a hozampotenciál (például milyen piacra fókuszált az alap), így találunk olyan alapot, ami alacsonyabb hozamot csak relatíve nagyobb kockázat mellett tudott elérni.

Viszont a 10 százalék fölötti hozamért be kellett vállalni, hogy átlagosan 13 százalékot is ingadozzon a befektetésünk értéke,

ráadásul öt év leforgása alatt akár 18%-os visszaesést is elszenvedhettünk.

Teljesítménye alapján a Concorde Részvény alap állt az élen, ráadásul ez a maximális visszaesés és szórás alapján is kitűnt a többi részvényalap közül, mivel kisebb kockázattal volt képes ezt az eredményt elérni.

A lista elején a Concorde Rubicon abszolút hozamú alapja is helyet kapott, ami az egyik legalacsonyabb ingadozás és visszaesés mellett volt képes kiemelkedő teljesítményre 5 éves időtávon.
A listára egyedüliként felkerült kötvényalap, az Erste XL mutatta a legalacsonyabb szórást közel 11 százalékos hozam mellett. Azonban a közeljövőben biztos nem lesz képes ekkora hozamot elérni, amit már az egy éves hozamban is nyomon lehet követni, hiszen az csak 0,4%-os volt.

Összességében jól látszik, hogy ma már nem támaszthatunk irreális hozamelvárásokat. A magasabb hozam érdekében bizony magasabb kockázatot is be kell vállalnunk. Ha nem akarunk álmatlan éjszakákat, de nem mondanánk le a nagyobb hozamról, nincs más út, mint a lakossági állampapíroknál a hosszabb lejáratok felé elmozdulni. Itt még 2,5-4,05 százalék közötti hozamot kockázat nélkül érhetünk el.

A legjobb befektetési lehetőségekre kíváncsi? A következő kalkulátor segítségével megtalálhatja őket!