Cicciolina exférjének giccses táskáival nyomul a Louis Vuitton

2017.04.12. 14:38

Egy extrém együttműködés keretén belül új kollekciót mutatott be a Louis Vuitton. A luxusmárka legújabb darabjait Jeff Koons amerikai művész tervezte, aki olyan nagy festők ismert alkotásait ültette át a táskákra, mint Leonardo da Vinci vagy Vincent van Gogh. Érdekesség, hogy egyetlen élő művész alkotását sem adták még el annyira drágán, mint Koons egyik "lufikutyáját", ráadásul a szobrász Staller Ilona férje is volt.

Nem hétköznapi táskákkal jelentkezett a Louis Vuitton. A luxusmárka felkérte Jeff Koons művészt, hogy tervezze meg a Masters elnevezésű kollekciót.

A francia cég ezzel szeretne tisztelegni a festőművészet előtt, így olyan alkotások kerültek a táskákra, mind Leonardo da Vinci Mona Lisája, Tiziano Cupidója vagy Rubens Tigris és oroszlánvadászat című műve.

#LVxKoons Art, life, humanity and beauty: Jeff Koons on his collaboration with #LouisVuitton. Learn more at louisvuitton.com

Louis Vuitton Official (@louisvuitton) által megosztott bejegyzés,

A táskák ára nem okoz csalódást, típustól függően 1960 és 2240 font között mozognak. Ezt átszámolva egy táskáért 715 és 815 ezer forint közötti összeget kérnek.

A táskákon a festmények mellett a klasszikus L.V. monogram mellett feltűnik az alkotó Jeff Koons nevének rövidítése is.

A Louis Vuitton Masters-sorozatának egyik táskája - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: WireImage/2017 Marc Piasecki/Marc Piasecki

Koons a Louis Vuitton 1896-os alapítása óta mindössze a negyedik művész, akinek a monogramja megjelenik a táskán, ez óriási megtiszteltetésnek számít.

De ki az a Jeff Koons?

Az amerikai iparművész munkái a világ legnevesebb múzeumiban is megtalálhatóak. A különc figura egyedi stílusban dolgozik, fém szobrai révén vált igazán híressé.

Jeff Koons Tulipánok című szobra New Yorkban - A képra kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/2012 Getty Images/Jamie Mccarthy

Ráadásul Koons tartja a világrekordot azzal,

hogy élő művészként az ő alkotását adták el a legdrágábban. A Balloon Dog (Orange) a Christie's aukciós ház árverésén 58,4 millió dollárért (17,1 milliárd forintért) kelt el.

A rekorder alkotásForrás: AFP/Don Emmert
Balloon Dog (Orange)

A szobor 1994 és 2000 között készült rozsdamentes acélból. A műtárgy 307,3 centiméter magas, 363,2 centiméter hosszú és 114,3 centiméter széles. A tükörpolírozott rozsdamentes acél alkotás súlya egy tonna.

A kutyából öt egyedi darab készült, a narancsszínű mellett létezik kék, magenta, vörös és sárga verzió is.

A történetnek magyar szála is van, hiszen Koons 1991-ben feleségül vette Staller Ilonát, akivel három évig voltak házasok. A Cicciolina néven ismert pornószínésznőre múzsaként tekintett, több közös pikáns alkotásuk is született. Hároméves házasságuk alatt egy gyermekük is született, akit Ludwignak hívnak.

Jeff Koons "Bourgeois Bust - Jeff and Ilona" című alkotása - A képre kattintva galéria nyílik a művész alkotásaiból!Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Kettejük kapcsolata azért ért véget, mert Koons monogámiára próbálta sarkalni feleségét, aki viszont inkább pornós karrierjét szerette volna építeni.

Staller Ilona és Jeff Koons egy jótékonysági gálánForrás: AFP

Louis Vuitton, mint státuszszimbólum

A francia luxusmárka nem csak a táskák révén próbál még nagyobb népszerűségre szert tenni. A Szilikon-völgyben napjainkban nem csak egy menő telefonnal vagy drága sportautóval lehet igazán nagyot villantani, hanem az újra státuszszimbólummá vált cipőkkel.

Erre csapott le a Louis Vuitton, amely piacra dobta a Damier high-top névre hallgató magas szárú sportcipőt. A 745 dolláros lábbeli a The Real Real webáruház kutatása szerint a legkelendőbb cipő San Franciscóban - írja a Bloomberg.

A 218 ezer forintos ár nem is tűnik annyira elszálltnak a márkához képest, főleg ha azt nézzük, hogy a másodlagos piacon simán kifizetnek 1220 dollárt egy Adidas Yeezy Boosts modellért, vagy 1515 dollárt egy ritkább retro Air Jordanért.

Nem kell messzire menni azért, hogy igazi őrületet lássunk egy cipőért, a Kanye West által tervezett 90 ezer forintos Yeezy Boost 350 V2-ért valóságos ostromállapot alakult ki az egyetlen magyar bolt előtt, amikor elkezdték forgalmazni.