Nem lehet többé a jó fengsuira hivatkozni egy eladó lakásnál

2017.04.13. 11:47

A pekingi önkormányzat szigorít az ingatlanhirdetések szabályain, ezzel is szeretnék fékezni az elszabaduló lakásárakat. A javaslat szerint nem lehet ezentúl feltüntetni azt, hogy befektetésre ajánlott, de a jó fengsuira sem lehet hivatkozni a remélt magasabb ár érdekében.

Csütörtök éjfélig kaptak időt arra a kínai ingatlanhirdetéssel foglalkozó oldalak arra, hogy töröljék bizonyos hirdetéseket. Nem kívánatos ajánlatnak számít az, ha valaki azt írja, hogy a lakás ára fel fog menni, azaz befektetési célra is alkalmas.

Nem csak ez lesz tiltott, törölni kell azokat a lakásokat is kínálatból, amelyek

fengsuira vagy egyéb hagyományokra hivatkozva próbálnak nagyobb árat kicsikarni a vásárlóktól.

A kínai kormány így próbálja meg lassítani az ingatlanpiaci buborékot, amely jelenleg a világ legnagyobb ingatlanpiacán látványos növekedésnek indult.

PekingForrás: Imaginechina/Xiao pangzi - Imaginechina/Xiao Pangzi

A lakásárak az elmúlt egy évben Kína legnagyobb városaiban, Pekingben és Sanghajban is 30 százalékkal drágultak.

Nem ez az első lépés az országban, amellyel az árak emelkedését próbálják fékezni.

Tavaly ősszel több mint 20 önkormányzat szigorított a vásárlás feltételein. Ilyen intézkedés volt, hogy nehezebb második otthont vásárolni, de megemelték a hiteleknél a szükséges önrész nagyságát is.

Ennek következtében 2016 novemberében 0 és 1 százalék közé lassult az árak drágulása az előző hónaphoz képest.

Akkor a szakértők azt próbálták hangsúlyozni, hogy a lakások azért vannak, hogy lakjanak benne, nem pedig azért, hogy spekuláljanak velük.

Sanghaj belvárosaForrás: Imaginechina/Zhong yang - Imaginechina/Zhong Yang

Az év végi lassulás átmenetinek bizonyult, egy pekingi lakás idén februárban átlagosan 24 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban - írja a Financial Times.

Országos szinten sem jobb a helyzet, az első két hónapban 26 százalékkal többet kell fizetni az ingatlanokért, mint tavaly.

További szigorítás, hogy súlyos büntetésre számíthatnak azok az ügynökök, akik kiutat kínálnak a megszorítás alól. Egy korábbi ügynök például azzal bukott le, hogy négy ügyfelével házasodott össze, mert így könnyebben juthattak a szükséges lakásvásárlási dokumentumokhoz.

Egy tavaly szeptemberi esetben a sanghaji rendőrség őrizetbe vett hét ingatlanügynököt, mert hamis híreket terjesztettek egy adott régió befektetéseivel kapcsolatban, ezzel megtévesztve a vásárlókat.